Het nieuws over de Vlaamse volksverzekering staat in de kranten De Morgen, Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg.

Wie zwaar zorgbehoevend is, heeft vandaag al recht op een maandelijkse uitkering van 130 euro. Daarmee kunnen patiënten niet-medische kosten betalen, zoals een oppas- of poetshulp en mantelzorg. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil die zorgverzekering, zoals blijkt uit zijn beleidsnota, nu fors uitbreiden, zodanig dat al wie langdurige zorg nodig heeft er een beroep op kan doen. De zorgverzekering wordt opgenomen in de Vlaamse volksverzekering, die al enkele jaren bestaat maar minder bekend is bij het grote publiek.

'Een Vlaamse laag'

Ze gaat ook een breder terrein bestrijken dan tot dusver het geval was. Door de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd geworden voor zowat alle zorg op langere termijn. Onder meer de ouderenzorg komt over van het federale niveau. Vandeurzen maakt van de gelegenheid gebruik om zijn beleid anders te organiseren en heel wat elementen die met zorg te maken hebben onder te brengen in de volksverzekering.

Noem het de start van een Vlaamse sociale zekerheid, schrijft De Morgen. Het Laatste Nieuws heeft het over een "bescheiden aanzetje" daartoe. "We leggen een Vlaamse laag op de sociale zekerheid", zegt Vandeurzen zelf.

(Belga/RR)

Het nieuws over de Vlaamse volksverzekering staat in de kranten De Morgen, Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg. Wie zwaar zorgbehoevend is, heeft vandaag al recht op een maandelijkse uitkering van 130 euro. Daarmee kunnen patiënten niet-medische kosten betalen, zoals een oppas- of poetshulp en mantelzorg. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil die zorgverzekering, zoals blijkt uit zijn beleidsnota, nu fors uitbreiden, zodanig dat al wie langdurige zorg nodig heeft er een beroep op kan doen. De zorgverzekering wordt opgenomen in de Vlaamse volksverzekering, die al enkele jaren bestaat maar minder bekend is bij het grote publiek. Ze gaat ook een breder terrein bestrijken dan tot dusver het geval was. Door de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd geworden voor zowat alle zorg op langere termijn. Onder meer de ouderenzorg komt over van het federale niveau. Vandeurzen maakt van de gelegenheid gebruik om zijn beleid anders te organiseren en heel wat elementen die met zorg te maken hebben onder te brengen in de volksverzekering. Noem het de start van een Vlaamse sociale zekerheid, schrijft De Morgen. Het Laatste Nieuws heeft het over een "bescheiden aanzetje" daartoe. "We leggen een Vlaamse laag op de sociale zekerheid", zegt Vandeurzen zelf.(Belga/RR)