Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil de landcomponent van het leger omvormen tot een reeks kleinere, snel inzetbare 'battle groups', die verschillende onderdelen van de landmacht zouden combineren. Dat schrijft De Standaard.

Vandeput schaaft nog volop aan zijn toekomstplannen voor het leger. Eerder raakte al bekend dat hij mikt op een verhoging van het budget tegen 2030 tot het NAVO-gemiddelde, of zowat 1,6 procent van het bbp.

Weerstand is groot

De N-VA'er wil daarnaast fors ingrijpen in de landmacht, schrijft De Standaard. Kleinere, 1.200-koppige battle groups zouden voortaan verschillende onderdelen van de landcomponent combineren, gaande van special forces tot genietroepen. Nu wordt er veel tijd verloren omdat eenheden op elkaar moeten leren inspelen als beslist wordt dat ze samen ingezet worden. Voortdurend samen in een battle group trainen, moet de inzetbaarheid verhogen.

Of de plannen ook werkelijkheid zullen worden, is nog onduidelijk. Volgens De Standaard is de weerstand binnen de landcomponent immers groot. (Belga/AVE)

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil de landcomponent van het leger omvormen tot een reeks kleinere, snel inzetbare 'battle groups', die verschillende onderdelen van de landmacht zouden combineren. Dat schrijft De Standaard.Vandeput schaaft nog volop aan zijn toekomstplannen voor het leger. Eerder raakte al bekend dat hij mikt op een verhoging van het budget tegen 2030 tot het NAVO-gemiddelde, of zowat 1,6 procent van het bbp.De N-VA'er wil daarnaast fors ingrijpen in de landmacht, schrijft De Standaard. Kleinere, 1.200-koppige battle groups zouden voortaan verschillende onderdelen van de landcomponent combineren, gaande van special forces tot genietroepen. Nu wordt er veel tijd verloren omdat eenheden op elkaar moeten leren inspelen als beslist wordt dat ze samen ingezet worden. Voortdurend samen in een battle group trainen, moet de inzetbaarheid verhogen.Of de plannen ook werkelijkheid zullen worden, is nog onduidelijk. Volgens De Standaard is de weerstand binnen de landcomponent immers groot. (Belga/AVE)