Voormalig SP.A-minister van Pensioenen Frank Vandenbroucke ziet geen rol meer voor het Zilverfonds om de pensioenen betaalbaar te houden. "De laatste tien jaar ben ik in toenemende mate sceptisch geworden over de strategie achter het fonds", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

'Lege doos'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet in de Kamer verstaan dat hij het Zilverfonds wil laten uitdoven. Het gaat toch om een lege doos, argumenteert zijn partij. Het opdoeken zou jaarlijks 120.000 euro werkingskosten uitsparen.

Ook Vandenbroucke, pensioenminister bij de oprichting van het fonds in 2001, ziet geen rol meer voor het Zilverfonds. "Het probleem was niet het Zilverfonds, maar de achterliggende strategie", verduidelijkte hij. "Men ging ervan uit dat, als we onze schuld maar voldoende zouden verminderen, we ons dan geen zorgen moesten maken." Vandenbroucke gelooft niet meer in die strategie, die sinds begin jaren '90 werd aangehouden. "Om er een succes van te maken, moest je overschotten boeken. En dat is niet gelukt."

'Grondig hervormen'

Zelf pleit Vandenbroucke intussen voor een pensioensysteem dat op zichzelf in evenwicht is. "Het lot mag niet afhangen van de vraag of de regering overschotten boekt op haar begroting", vond ook de expertencommissie waar hij deel van uitmaakte. Vandenbroucke en de commissie pleiten voor een grondige hervorming van ons pensioensysteem. Iets waar hij pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) nog eens aan herinnert in een brief die hij schreef voor het tijdschrift Sampol. "Het volstaat niet om een paar maatregelen te nemen en hier en daar wat te snijden. Men moet echt grondig hervormen, en wel in overleg met vakbonden en werkgevers", aldus nog Vandenbroucke. (Belga/WB)

Voormalig SP.A-minister van Pensioenen Frank Vandenbroucke ziet geen rol meer voor het Zilverfonds om de pensioenen betaalbaar te houden. "De laatste tien jaar ben ik in toenemende mate sceptisch geworden over de strategie achter het fonds", zei hij in De Ochtend op Radio 1.Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet in de Kamer verstaan dat hij het Zilverfonds wil laten uitdoven. Het gaat toch om een lege doos, argumenteert zijn partij. Het opdoeken zou jaarlijks 120.000 euro werkingskosten uitsparen. Ook Vandenbroucke, pensioenminister bij de oprichting van het fonds in 2001, ziet geen rol meer voor het Zilverfonds. "Het probleem was niet het Zilverfonds, maar de achterliggende strategie", verduidelijkte hij. "Men ging ervan uit dat, als we onze schuld maar voldoende zouden verminderen, we ons dan geen zorgen moesten maken." Vandenbroucke gelooft niet meer in die strategie, die sinds begin jaren '90 werd aangehouden. "Om er een succes van te maken, moest je overschotten boeken. En dat is niet gelukt." Zelf pleit Vandenbroucke intussen voor een pensioensysteem dat op zichzelf in evenwicht is. "Het lot mag niet afhangen van de vraag of de regering overschotten boekt op haar begroting", vond ook de expertencommissie waar hij deel van uitmaakte. Vandenbroucke en de commissie pleiten voor een grondige hervorming van ons pensioensysteem. Iets waar hij pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) nog eens aan herinnert in een brief die hij schreef voor het tijdschrift Sampol. "Het volstaat niet om een paar maatregelen te nemen en hier en daar wat te snijden. Men moet echt grondig hervormen, en wel in overleg met vakbonden en werkgevers", aldus nog Vandenbroucke. (Belga/WB)