Johan Vande Lanotte zet zijn bemiddelingsopdracht voort. De koning heeft hem dinsdag gevraagd 'elk nuttig initiatief' te nemen om de impasse te doorbreken. Dat zal gebeuren 'in bevoorrechte samenspraak' met Bart De Wever en Elio Di Rupo.

Vande Lanotte werd dinsdag kort na 17 uur ontvangen op het koninklijk paleis. Voordien waren N-VA-voorzitter Bart De Wever (om 15 uur) en PS-voorzitter Elio Di Rupo (om 16 uur) ontvangen door de vorst.

Na afloop van het gesprek werd bevestigd dat Vande Lanotte zijn opdracht als bemiddelaar voortzet hoewel hij eerder zijn ontslag had aangeboden. Het hof maakte bekend dat het hem heeft gevraagd elk nuttig initiatief te nemen om de huidige politieke impasse zo snel mogelijk te doorbreken.

"Op die manier kan het welzijn van alle burgers van ons land gevrijwaard worden', aldus het hof. Het wees erop dat Vande Lanotte de opdracht heeft aanvaard.

De mededeling van het paleis spreekt niet over andere partijen dan de zeven die tot nu toe over de staatshervorming hebben onderhandeld (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!).

Ontslag ingetrokken

Vande Lanotte had op 6 januari zijn ontslag aangeboden als koninklijk bemiddelaar nadat CD&V en N-VA zijn nota over de staatshervorming hadden verworpen als onderhandelingsbasis.

De koning hield zijn antwoord tot dinsdag in beraad. De laatste dagen waren er tal van contacten, die blijkbaar tot een oplossing hebben geleid. Vande Lanotte blijft bemiddelaar en zal daarvoor samenwerken met De Wever en Di Rupo.

Johan Vande Lanotte zet zijn bemiddelingsopdracht voort. De koning heeft hem dinsdag gevraagd 'elk nuttig initiatief' te nemen om de impasse te doorbreken. Dat zal gebeuren 'in bevoorrechte samenspraak' met Bart De Wever en Elio Di Rupo. Vande Lanotte werd dinsdag kort na 17 uur ontvangen op het koninklijk paleis. Voordien waren N-VA-voorzitter Bart De Wever (om 15 uur) en PS-voorzitter Elio Di Rupo (om 16 uur) ontvangen door de vorst. Na afloop van het gesprek werd bevestigd dat Vande Lanotte zijn opdracht als bemiddelaar voortzet hoewel hij eerder zijn ontslag had aangeboden. Het hof maakte bekend dat het hem heeft gevraagd elk nuttig initiatief te nemen om de huidige politieke impasse zo snel mogelijk te doorbreken."Op die manier kan het welzijn van alle burgers van ons land gevrijwaard worden', aldus het hof. Het wees erop dat Vande Lanotte de opdracht heeft aanvaard. De mededeling van het paleis spreekt niet over andere partijen dan de zeven die tot nu toe over de staatshervorming hebben onderhandeld (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!).Ontslag ingetrokkenVande Lanotte had op 6 januari zijn ontslag aangeboden als koninklijk bemiddelaar nadat CD&V en N-VA zijn nota over de staatshervorming hadden verworpen als onderhandelingsbasis. De koning hield zijn antwoord tot dinsdag in beraad. De laatste dagen waren er tal van contacten, die blijkbaar tot een oplossing hebben geleid. Vande Lanotte blijft bemiddelaar en zal daarvoor samenwerken met De Wever en Di Rupo.