Het nieuws komt niet als een totale verrassing. Er werd al langer gespeculeerd over een machtswissel in Oostende, schrijft De Standaard. Vanavond wordt een vergadering georganiseerd waarop de leden hun goedkeuring moeten geven. Bij de top van de partij zou er al een akkoord zijn. De Oostendse coalitiepartners Open VLD en CD&V zouden geen problemen hebben met de wissel.

De huidige burgemeester Jean Vandecasteele is al 18 jaar aan de macht. Hij zou wel aanblijven als schepen. Vande Lanotte is al sinds 1995 gemeenteraadslid in Oostende.

Tijdens zijn periode als minister liet hij zich vervangen in zijn thuisbasis, maar sinds de laatste verkiezingen nam hij het schepenambt wel op. Hij is in de kuststad onder meer schepen van economie en tourisme.

Vande Lanotte geldt al langer als het absolute zwaargewicht in de Oostendse politiek, en algemeen werd aangenomen dat hij ook zijn zinnen had gezet op het burgemeesterschap.

In februari was Vande Lanotte nochtans nog erg vaag over zijn politieke toekomst. 'Over het burgemeesterschap is nog niets beslist. Ik ben de stiel van schepen aan het leren', klonk het in Het Nieuwsblad.

Dat een en ander nu in een stroomversnelling terechtkomt heeft volgens een gemeenteraadslid alles te maken met de voorzittersverkiezingen bij SP.A 'De wissel moet daarvoor geregeld zijn.'

In hetzelfde interview zei de Oostendenaar nog dat hij er aan dacht om zijn Kamerzetel op te geven.

Dat blijkt nu niet door te gaan. Volgens VRT blijft Vande Lanotte ook Kamerlid. (JH)

Het nieuws komt niet als een totale verrassing. Er werd al langer gespeculeerd over een machtswissel in Oostende, schrijft De Standaard. Vanavond wordt een vergadering georganiseerd waarop de leden hun goedkeuring moeten geven. Bij de top van de partij zou er al een akkoord zijn. De Oostendse coalitiepartners Open VLD en CD&V zouden geen problemen hebben met de wissel.De huidige burgemeester Jean Vandecasteele is al 18 jaar aan de macht. Hij zou wel aanblijven als schepen. Vande Lanotte is al sinds 1995 gemeenteraadslid in Oostende.Tijdens zijn periode als minister liet hij zich vervangen in zijn thuisbasis, maar sinds de laatste verkiezingen nam hij het schepenambt wel op. Hij is in de kuststad onder meer schepen van economie en tourisme. Vande Lanotte geldt al langer als het absolute zwaargewicht in de Oostendse politiek, en algemeen werd aangenomen dat hij ook zijn zinnen had gezet op het burgemeesterschap.In februari was Vande Lanotte nochtans nog erg vaag over zijn politieke toekomst. 'Over het burgemeesterschap is nog niets beslist. Ik ben de stiel van schepen aan het leren', klonk het in Het Nieuwsblad. Dat een en ander nu in een stroomversnelling terechtkomt heeft volgens een gemeenteraadslid alles te maken met de voorzittersverkiezingen bij SP.A 'De wissel moet daarvoor geregeld zijn.'In hetzelfde interview zei de Oostendenaar nog dat hij er aan dacht om zijn Kamerzetel op te geven. Dat blijkt nu niet door te gaan. Volgens VRT blijft Vande Lanotte ook Kamerlid. (JH)