De Europese Commissie wil de 27 ontwerpbegrotingen ten laatste op 15 oktober kunnen inkijken. Vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte vindt dat geen goed idee en vraagt uitstel.

Hij gaat er vanuit dat de Commissie daar ook mee zal instemmen. "Als we een goede en correcte begroting maken, zal het geen probleem zijn dat we die drie weken later indienen."

Eén "slapeloze nacht"
De woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn, die bevoegd is voor Economische en Monetaire Zaken, reageert terughoudend. "Mocht elk van de 27 lidstaten uitstel vragen omdat er lokale, regionale, nationale of Europese verkiezingen zijn, dan zouden we in onze wetgeving meer dan 100 provisies moeten voorzien", zegt Amadeu Altafaj. Dan zou er van een Europees toezicht de facto geen sprake zijn.

"De Belgische regering kan al veel doen vóór 14 oktober." Dat er vervolgens maar één "slapeloze nacht" overblijft, lijkt hem geen probleem. "België heeft al vaak bewezen dat het ook in moeilijke omstandigheden veel kan realiseren."

Onpopulaire maatregelen
Vande Lanottes partijgenoot en Europees parlementslid Saïd El Khadraoui nuanceert de discussie. "De onderhandelingen tussen de Raad en het parlement over de wetgeving rond de controle van de ontwerpbegrotingen van de EU-lidstaten zullen nog weken duren. Vervolgens moeten de teksten vertaald worden en verschijnen in het officiële Europese publicatieblad. Pas 20 dagen daarna worden ze van kracht. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat die wetgeving tegen oktober klaar geraakt."

De regering-Di Rupo moet volgens berekeningen van de Nationale Bank voor 3,5 miljard euro bijkomende besparingen vinden en zal dus noodgedwongen onpopulaire maatregelen moeten nemen vóór de coalitiepartijen in de gemeenten naar de kiezer moeten. (Belga/TE)

De Europese Commissie wil de 27 ontwerpbegrotingen ten laatste op 15 oktober kunnen inkijken. Vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte vindt dat geen goed idee en vraagt uitstel. Hij gaat er vanuit dat de Commissie daar ook mee zal instemmen. "Als we een goede en correcte begroting maken, zal het geen probleem zijn dat we die drie weken later indienen." Eén "slapeloze nacht" De woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn, die bevoegd is voor Economische en Monetaire Zaken, reageert terughoudend. "Mocht elk van de 27 lidstaten uitstel vragen omdat er lokale, regionale, nationale of Europese verkiezingen zijn, dan zouden we in onze wetgeving meer dan 100 provisies moeten voorzien", zegt Amadeu Altafaj. Dan zou er van een Europees toezicht de facto geen sprake zijn. "De Belgische regering kan al veel doen vóór 14 oktober." Dat er vervolgens maar één "slapeloze nacht" overblijft, lijkt hem geen probleem. "België heeft al vaak bewezen dat het ook in moeilijke omstandigheden veel kan realiseren." Onpopulaire maatregelen Vande Lanottes partijgenoot en Europees parlementslid Saïd El Khadraoui nuanceert de discussie. "De onderhandelingen tussen de Raad en het parlement over de wetgeving rond de controle van de ontwerpbegrotingen van de EU-lidstaten zullen nog weken duren. Vervolgens moeten de teksten vertaald worden en verschijnen in het officiële Europese publicatieblad. Pas 20 dagen daarna worden ze van kracht. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat die wetgeving tegen oktober klaar geraakt."De regering-Di Rupo moet volgens berekeningen van de Nationale Bank voor 3,5 miljard euro bijkomende besparingen vinden en zal dus noodgedwongen onpopulaire maatregelen moeten nemen vóór de coalitiepartijen in de gemeenten naar de kiezer moeten. (Belga/TE)