Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) ziet na de zware financiële crisis opnieuw toxische financiële producten opduiken. De minister wil daarom sommige ervan kunnen verbieden en dringend werk maken van een Belgische kwaliteitscontrole. Dat schrijft De Morgen.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte heeft de indruk dat in Ierland en Luxemburg opnieuw toxische financiële producten worden goedgekeurd. Hij is bang dat die de prille gezondheid van de Belgische banken zullen aantasten. Vandaag lopen de banken volgens hem nog geen gevaar.

'Maar je mag de dreiging niet laten binnensluipen in je systeem. Voor je het weet zijn de problemen groot. We zitten niet in een alarmfase, maar het toont wel aan dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. We zien evoluties die we in de kiem moeten smoren'.

Producten die zijn goedgekeurd en een Europees paspoort hebben, kunnen echter niet worden verboden op de Belgische markt.

In het parlement ligt een wet voor die België de armslag moet geven om toch in te grijpen. Bovendien wil Vande Lanotte de dienst consumentenbescherming nieuwe financiële producten beter onder de loep laten nemen. 'Er moet duidelijkheid komen', gebiedt de vicepremier. Hij ijvert voor een kwaliteitscontrole en zal daarover samenzitten met financiënminister Koen Geens (CD&V).

(Belga/SD)

Minister van Economie Johan Vande Lanotte heeft de indruk dat in Ierland en Luxemburg opnieuw toxische financiële producten worden goedgekeurd. Hij is bang dat die de prille gezondheid van de Belgische banken zullen aantasten. Vandaag lopen de banken volgens hem nog geen gevaar. 'Maar je mag de dreiging niet laten binnensluipen in je systeem. Voor je het weet zijn de problemen groot. We zitten niet in een alarmfase, maar het toont wel aan dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. We zien evoluties die we in de kiem moeten smoren'. Producten die zijn goedgekeurd en een Europees paspoort hebben, kunnen echter niet worden verboden op de Belgische markt. In het parlement ligt een wet voor die België de armslag moet geven om toch in te grijpen. Bovendien wil Vande Lanotte de dienst consumentenbescherming nieuwe financiële producten beter onder de loep laten nemen. 'Er moet duidelijkheid komen', gebiedt de vicepremier. Hij ijvert voor een kwaliteitscontrole en zal daarover samenzitten met financiënminister Koen Geens (CD&V). (Belga/SD)