Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) zal nagaan of de verzuchtingen van elke partij over de financieringswet verzoend kunnen worden in één globaal model. Dat heeft hij dinsdag aangekondigd op een persconferentie nadat hij voor de tweede maal verslag had uitgebracht bij de koning.

De Nationale Bank en het Planbureau zijn klaar met de simulaties van de voorstellen voor een nieuwe financieringswet die de zeven partijen (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!) die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming hebben ingediend.

De voorstellen werden intussen bekeken door zes experts die Vande Lanotte daarvoor had aangesteld. De bemiddelaar bezorgde de verschillende partijen maandag de berekeningen van hun eigen voorstel. Vande Lanotte bracht daarover verslag uit bij de koning.

Op een persconferentie zei Vande Lanotte achteraf dat het zonder inzicht in de oplossing voor de financieringswet niet mogelijk is om over de resterende knelpunten te beslissen. 'Mijn aandacht zal dus de komende dagen bijna uitsluitend op deze financieringswet gericht zijn', aldus de bemiddelaar.

Gesprekken met partiien

Hij zei dat het Planbureau en de Nationale Bank op zijn vraag een aantal onderdelen uit de voorstellen over de financieringswet geïsoleerd hebben en afzonderlijk gesimuleerd.

Op basis van die simulaties zal hij de komende dagen (van woensdag tot en met zaterdag) met iedere partij afzonderlijk een gesprek voeren. Voor ieder gesprek heeft hij vier uur uitgetrokken.

Op basis van die gesprekken zal hij dan komende zondag en maandag (en eventueel dinsdag) nagaan in hoeverre de verzuchtingen van elke partij verzoend kunnen worden in één globaal model. Zo nodig zal aan de Nationale Bank en het Planbureau gevraagd worden dat eveneens te simuleren, aldus de bemiddelaar.

'Daarna zal ik hierover met de verschillende partijen besprekingen starten om tot een consensusmodel te komen. Deze werkwijze is met de zeven partijvoorzitters besproken en door hen aanvaard'. Een timing legt Vande Lanotte zichzelf niet op.

Sluit premierschap uit

Vande Lanotte sloot dinsdag uit dat hij na een eventueel succesvolle opdracht premier zou worden. 'Dat is helemaal uitgesloten. Een partij van 15 procent levert de premier niet. Dat kan gewoon niet. Mijn antwoord is dus nee', aldus de bemiddelaar.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) zal nagaan of de verzuchtingen van elke partij over de financieringswet verzoend kunnen worden in één globaal model. Dat heeft hij dinsdag aangekondigd op een persconferentie nadat hij voor de tweede maal verslag had uitgebracht bij de koning.De Nationale Bank en het Planbureau zijn klaar met de simulaties van de voorstellen voor een nieuwe financieringswet die de zeven partijen (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!) die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming hebben ingediend. De voorstellen werden intussen bekeken door zes experts die Vande Lanotte daarvoor had aangesteld. De bemiddelaar bezorgde de verschillende partijen maandag de berekeningen van hun eigen voorstel. Vande Lanotte bracht daarover verslag uit bij de koning.Op een persconferentie zei Vande Lanotte achteraf dat het zonder inzicht in de oplossing voor de financieringswet niet mogelijk is om over de resterende knelpunten te beslissen. 'Mijn aandacht zal dus de komende dagen bijna uitsluitend op deze financieringswet gericht zijn', aldus de bemiddelaar.Gesprekken met partiienHij zei dat het Planbureau en de Nationale Bank op zijn vraag een aantal onderdelen uit de voorstellen over de financieringswet geïsoleerd hebben en afzonderlijk gesimuleerd.Op basis van die simulaties zal hij de komende dagen (van woensdag tot en met zaterdag) met iedere partij afzonderlijk een gesprek voeren. Voor ieder gesprek heeft hij vier uur uitgetrokken. Op basis van die gesprekken zal hij dan komende zondag en maandag (en eventueel dinsdag) nagaan in hoeverre de verzuchtingen van elke partij verzoend kunnen worden in één globaal model. Zo nodig zal aan de Nationale Bank en het Planbureau gevraagd worden dat eveneens te simuleren, aldus de bemiddelaar. 'Daarna zal ik hierover met de verschillende partijen besprekingen starten om tot een consensusmodel te komen. Deze werkwijze is met de zeven partijvoorzitters besproken en door hen aanvaard'. Een timing legt Vande Lanotte zichzelf niet op.Sluit premierschap uitVande Lanotte sloot dinsdag uit dat hij na een eventueel succesvolle opdracht premier zou worden. 'Dat is helemaal uitgesloten. Een partij van 15 procent levert de premier niet. Dat kan gewoon niet. Mijn antwoord is dus nee', aldus de bemiddelaar.