Johan Vande Lanotte (SP.A) haalt in een interview met Het Nieuwsblad opvallend scherp uit naar Bart De Wever en diens N-VA. De vicepremier had nochtans beloofd tot aan de verkiezingen niets meer te zeggen over de Vlaams-nationalisten.

"Maar ik spreek nu toch, omdat ik denk dat de N-VA de mensen iets wijsmaakt", zegt hij. Vande Lanotte wijst erop dat de partij enerzijds kiezers aantrekt die een verdere staatshervorming willen en anderzijds kiezers die tot een economische herstelregering willen toetreden.

'Toogstrateeg'

"Een van die twee groepen zal na de verkiezingen bedrogen worden", luidt zijn conclusie. Vande Lanotte noemt De Wever in het interview 'een toogstrateeg'. "Ik zie een soort van kiezersbedrog opdoemen - zoals in 2007 en 2010 - en dat heeft ons alleen miserie gebracht. Bovendien is het belangrijkste punt van de grootste partij van dit land om de socialisten buiten te werken. Wie zou ik zijn als ik daar niet op reageer? "

Geen rooskleurige peilingen voor socialisten

Over de peilingen, waarbij de Vlaamse socialisten slechts 15 procent van de stemmen zouden halen, geeft de vicepremier toe dat die niet rooskleurig zijn.

"Och, misschien zijn slechte peilingen nog niet zo'n slechte zaak. Dat houdt iedereen in de partij scherp. Maar ik beken dat we nog een lange weg te gaan hebben. Het wordt zeker geen walk through the park." (Belga/AVE)

Johan Vande Lanotte (SP.A) haalt in een interview met Het Nieuwsblad opvallend scherp uit naar Bart De Wever en diens N-VA. De vicepremier had nochtans beloofd tot aan de verkiezingen niets meer te zeggen over de Vlaams-nationalisten. "Maar ik spreek nu toch, omdat ik denk dat de N-VA de mensen iets wijsmaakt", zegt hij. Vande Lanotte wijst erop dat de partij enerzijds kiezers aantrekt die een verdere staatshervorming willen en anderzijds kiezers die tot een economische herstelregering willen toetreden. "Een van die twee groepen zal na de verkiezingen bedrogen worden", luidt zijn conclusie. Vande Lanotte noemt De Wever in het interview 'een toogstrateeg'. "Ik zie een soort van kiezersbedrog opdoemen - zoals in 2007 en 2010 - en dat heeft ons alleen miserie gebracht. Bovendien is het belangrijkste punt van de grootste partij van dit land om de socialisten buiten te werken. Wie zou ik zijn als ik daar niet op reageer? "Over de peilingen, waarbij de Vlaamse socialisten slechts 15 procent van de stemmen zouden halen, geeft de vicepremier toe dat die niet rooskleurig zijn. "Och, misschien zijn slechte peilingen nog niet zo'n slechte zaak. Dat houdt iedereen in de partij scherp. Maar ik beken dat we nog een lange weg te gaan hebben. Het wordt zeker geen walk through the park." (Belga/AVE)