Vande Lanotte is het ‘100 procent eens’ met cumulverbod

Johan Vande Lanotte © Belga

Vice-premier Johan Vande Lanotte is het helemaal eens met het voorstel om schotten te maken tussen politiek en bedrijfsleven.

Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte staat volledig achter het voorstel van partijgenote Freya Van den Bossche om duidelijke schotten op te trekken tussen politici en het bedrijfsleven. “Honderd procent mee eens”, reageert Vande Lanotte, die deze week dreigde met gerechtelijke stappen tegen al wie hem nog van belangenvermenging zou betichten rond het noodlijdende Electrawinds.

Van den Bossche bepleit duidelijke regels voor politici in het bedrijfsleven. Momenteel zijn die er in ons land niet. “In Europa zijn er tenminste nog een paar regels”, aldus de socialiste in De Morgen. “Je mag als eurocommissaris na je carrière twee jaar lang geen mandaat opnemen in een bedrijf uit de sector waarover je controle hebt uitgevoerd. We moeten ook in België soortgelijke duidelijke regels invoeren.”

Vande Lanotte is het “honderd procent eens” met dat pleidooi voor duidelijke regels, klinkt het op zijn kabinet. “De enige regels die er vandaag bestaan, zijn de Europese regels. En die heeft hij uit zichzelf toegepast”, aldus zijn woordvoerster.

De Oostendse politicus was voorzitter van Electrawinds tussen 2007 en 2010, maar was toen al sinds 2005 geen minister meer. Kritiek op zijn persoon ziet Vande Lanotte in de uitspraken van Van den Bossche naar eigen zeggen niet. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content