Voormalig minister en huidig Kamerlid Johan Vande Lanotte (SP.A) vergelijkt in VTM Nieuws de voortdurende ingrepen en besparingen van de regeringen-Michel en Bourgeois met martelpraktijken.

'Bij de Chinezen en ten tijde van de inquisitie had men een folterpraktijk: men bond iemand vast en liet om de zoveel tijd een druppel op diens hoofd vallen: tsjak, tsjak. Die mensen werden krankzinnig. Dat is wat de regering met de budgetten van de gezinnen doet. De verhoging van de onderwijsfactuur: tsjak. De verhoging van het openbaar vervoer, de energie. Dat is een martelpraktijk voor de budgetten van de gezinnen. Die voortdurende ingrepen zijn heel erg voor gezinnen, zeker de gezinnen met kinderen. Die worden heel erg op de proef gesteld, terwijl de diamantsector een belastingverlaging krijgt en de fairness taks wordt afgeschaft.'

Bekijk hier het integrale interview van VTM Nieuws met Vande Lanotte.

De oud-voorzitter pleit in dat interview ook voor een grondige herbronning van zijn SP.A.

'Een partij die 25 jaar in een regering zit, moet de overgang naar de oppositie geleidelijk maken. Denk zeker niet dat dat zomaar gaat.' Volgens Vande Lanotte zal SP.A nog minstens een jaar nodig hebben.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

'Bij de Chinezen en ten tijde van de inquisitie had men een folterpraktijk: men bond iemand vast en liet om de zoveel tijd een druppel op diens hoofd vallen: tsjak, tsjak. Die mensen werden krankzinnig. Dat is wat de regering met de budgetten van de gezinnen doet. De verhoging van de onderwijsfactuur: tsjak. De verhoging van het openbaar vervoer, de energie. Dat is een martelpraktijk voor de budgetten van de gezinnen. Die voortdurende ingrepen zijn heel erg voor gezinnen, zeker de gezinnen met kinderen. Die worden heel erg op de proef gesteld, terwijl de diamantsector een belastingverlaging krijgt en de fairness taks wordt afgeschaft.'Bekijk hier het integrale interview van VTM Nieuws met Vande Lanotte.De oud-voorzitter pleit in dat interview ook voor een grondige herbronning van zijn SP.A. 'Een partij die 25 jaar in een regering zit, moet de overgang naar de oppositie geleidelijk maken. Denk zeker niet dat dat zomaar gaat.' Volgens Vande Lanotte zal SP.A nog minstens een jaar nodig hebben.