Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft een voorlopige nota bezorgd aan de zeven partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming. Jean-Marie Dedecker vermoedt intussen dat Vande Lanotte er een dubbele agenda op nahoudt.

De Standaard meldde vrijdag dat Vande Lanotte een nota van een dertigtal bladzijden heeft klaargestoomd. Vande Lanotte heeft daarvoor voortgewerkt op de nota van Bart De Wever en het werk van voormalig preformateur Elio Di Rupo.

Naast een reeks voorstellen over bevoegdheidsoverdrachten naar de deelstaten zou de nota ook een luik over politieke vernieuwing bevatten. Het gaat om voorstellen om het parlementair steldel grondig te moderniseren.

Zo zou het de bedoeling zijn om vanaf 2014 de federale en regionale verkiezingen te laten samenvallen. Ook is er sprake van de opheffing van de Senaat na de huidige zittingsperiode. Maar De Standaard stipt aan dat de die passages nog tussen haakjes staan, wat betekent dat er nog verzet is.

Donderdagavond zou er opnieuw een ontmoeting gepland geweest zijn tussen Elio Di Rupo (PS) en Bart De Wever (N-VA), samen met Vande Lanotte.

'Dubbele agenda'

Intussen zegt Jean-Marie Dedecker (LDD) te vermoeden dat Vande Lanotte (SP.A) er een dubbele agenda op nahoudt.

Volgens Dedecker vrezen enkele PS'ers vrezen dat Vande Lanotte premier wil worden. 'Ik ben er in elk geval zeker van dat hij die ambitie heeft', zo zei hij vrijdagochtend op Radio 1.

Voorts denkt hij dat Vande Lanotte van het paleis nog een andere opdracht heeft gekregen. 'Hij heeft een dubbele agenda: hij bemiddelt tussen de zeven partijen en toetst ook af of een regering van nationale eenheid mogelijk is als dat niet lukt. Zo kan men misschien de N-VA opzijschuiven'.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft een voorlopige nota bezorgd aan de zeven partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming. Jean-Marie Dedecker vermoedt intussen dat Vande Lanotte er een dubbele agenda op nahoudt.De Standaard meldde vrijdag dat Vande Lanotte een nota van een dertigtal bladzijden heeft klaargestoomd. Vande Lanotte heeft daarvoor voortgewerkt op de nota van Bart De Wever en het werk van voormalig preformateur Elio Di Rupo. Naast een reeks voorstellen over bevoegdheidsoverdrachten naar de deelstaten zou de nota ook een luik over politieke vernieuwing bevatten. Het gaat om voorstellen om het parlementair steldel grondig te moderniseren.Zo zou het de bedoeling zijn om vanaf 2014 de federale en regionale verkiezingen te laten samenvallen. Ook is er sprake van de opheffing van de Senaat na de huidige zittingsperiode. Maar De Standaard stipt aan dat de die passages nog tussen haakjes staan, wat betekent dat er nog verzet is. Donderdagavond zou er opnieuw een ontmoeting gepland geweest zijn tussen Elio Di Rupo (PS) en Bart De Wever (N-VA), samen met Vande Lanotte.'Dubbele agenda'Intussen zegt Jean-Marie Dedecker (LDD) te vermoeden dat Vande Lanotte (SP.A) er een dubbele agenda op nahoudt. Volgens Dedecker vrezen enkele PS'ers vrezen dat Vande Lanotte premier wil worden. 'Ik ben er in elk geval zeker van dat hij die ambitie heeft', zo zei hij vrijdagochtend op Radio 1. Voorts denkt hij dat Vande Lanotte van het paleis nog een andere opdracht heeft gekregen. 'Hij heeft een dubbele agenda: hij bemiddelt tussen de zeven partijen en toetst ook af of een regering van nationale eenheid mogelijk is als dat niet lukt. Zo kan men misschien de N-VA opzijschuiven'.