Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte wil tegen maandagavond de voorzitters ontmoet hebben van de zeven partijen die tot nu toe aan de onderhandelingen hebben deelgenomen.

Vrijdag zag Vande Lanotte al CD&V-voorzitter Wouter Beke en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Tijdens het weekeinde ontmoette hij SP.A-voorzitster Caroline Gennez en N-VA-voorzitter Bart De Wever. In de loop van maandag komen nog Groen!-voorzitter Wouter Van Besien, Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux en CDH-voorzitster Joëlle Milquet aan de beurt.

Vande Lanotte moet van de koning proberen het vertrouwen te herstellen tussen de zeven partijen. Hij moet ook de gevolgen nagaan van de verschillende voorstellen die worden gedaan met het oog op een wijziging van de financieringswet, die de geldstromen van het federale niveau naar de deelstaten regelt.

De eerste reeks gesprekken van Vande Lanotte heeft betrekking op die financieringswet. Hij bekijkt welke financieringsmodellen zullen worden voorgelegd aan de instanties die een en ander zullen berekenen. In de mededeling van het paleis over zijn aanstelling was sprake van de Nationale Bank en het Planbureau. Vande Lanotte wil ook bekijken welke methode daarbij zal gevolgd worden.

Vrijdagochtend had de bemiddelaar aangekondigd dat hij de politici met wie hij contacten plant niet ontvangt, maar hen een bezoek zal brengen.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte wil tegen maandagavond de voorzitters ontmoet hebben van de zeven partijen die tot nu toe aan de onderhandelingen hebben deelgenomen.Vrijdag zag Vande Lanotte al CD&V-voorzitter Wouter Beke en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Tijdens het weekeinde ontmoette hij SP.A-voorzitster Caroline Gennez en N-VA-voorzitter Bart De Wever. In de loop van maandag komen nog Groen!-voorzitter Wouter Van Besien, Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux en CDH-voorzitster Joëlle Milquet aan de beurt.Vande Lanotte moet van de koning proberen het vertrouwen te herstellen tussen de zeven partijen. Hij moet ook de gevolgen nagaan van de verschillende voorstellen die worden gedaan met het oog op een wijziging van de financieringswet, die de geldstromen van het federale niveau naar de deelstaten regelt.De eerste reeks gesprekken van Vande Lanotte heeft betrekking op die financieringswet. Hij bekijkt welke financieringsmodellen zullen worden voorgelegd aan de instanties die een en ander zullen berekenen. In de mededeling van het paleis over zijn aanstelling was sprake van de Nationale Bank en het Planbureau. Vande Lanotte wil ook bekijken welke methode daarbij zal gevolgd worden. Vrijdagochtend had de bemiddelaar aangekondigd dat hij de politici met wie hij contacten plant niet ontvangt, maar hen een bezoek zal brengen.