Vandaele over kindergelduitspraak Jambon: ‘Het moet niet wetenschappelijk correct zijn’

Wilfried Vandaele (N-VA) © Denis Closon

Vlaams fractieleider voor N-VA Wilfried Vandaele tilt niet zwaar aan de controversiële kindergelduitspraak van minister-president Jan Jambon. ‘Als je een lezing houdt voor de eigen achterban, ga je wel eens kort door de bocht om je punt te maken.’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) haalde zich afgelopen weekend de woede van oppositie en coalitiepartner Open VLD op de hals met uitspraken over kinderbijslag voor asielzoekers. In een portret dat De Tijd van hem schetste, zegt Jambon tijdens een toespraak dat hij weet heeft van een familie van asielzoekers die na haar regularisatie zoveel achterstallige kinderbijslag kreeg, dat ze er meteen een huis van kon kopen.

Een extreemrechts broodjeaapverhaal‘, haalde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten meteen uit.

Vandaele: ‘Beeld moeten blijven plakken’

Vlaams fractieleider voor N-VA Wilfried Vandaele tilt echter niet zwaar aan de uitspraak van Jambon. ‘Als je een lezing houdt voor de eigen achterban, ga je wel eens kort door de bocht om je punt te maken. Op zo’n moment zoek je een beeld dat moet blijven plakken. Dat hoeft niet wetenschappelijk correct te zijn’, zo zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Volgens Vandaele werd het bewuste voorbeeld tijdens de regeringsonderhandelingen door een andere partij ter sprake gebracht, om de regeling dat asielzoekers met teruglopende kracht kindergeld krijgen aan te kaarten. ‘Iemand heeft dat daar als boutade gebruikt, en Jambon heeft dat simpelweg herhaald.’

‘Iedereen weet wel wat er bedoeld wordt’, gaat Vandaele verder. ‘Dat gebeurt overigens ook bij bijeenkomsten van andere partijen.’ De N-VA-fractieleider begrijpt de uitval van Rutten dan ook niet.

Zullen de uitspraken van Rutten een invloed hebben op de werking van de Vlaamse regering? ‘We hebben een Vlaams regeerakkoord, laat ons eerst en vooral beginnen met de uitvoering daarvan’, zegt Vandaele. Of paars-geel door de spanningen nu zeker dood en begraven is, wil hij niet zeggen. ‘Dat laat ik over aan de mensen die bezig zijn met de federale onderhandelingen’, zegt hij. Hij wijst wel op een vertrouwensbreuk nadat op Vlaams niveau afspraken gemaakt werden over samenwerkingen op het federaal niveau.

CD&V: ‘Uitzonderlijk, maar het kan’

Bij CD&V, de tweede coalitiepartner van de N-VA in de Vlaamse regering, reageren ze eveneens gematigd. ‘Uitschieters en uitzonderingen vallen niet uit te sluiten’, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. ‘De gemiddelde doorlooptijd van de asielprocedure is op dit moment 15 maanden. Maar voor een aantal loopt dit uit tot vele jaren. Een gezin met 4 kinderen zit op die gemiddelde 15 maanden wachttijd al snel aan ruim 10.000 euro, zonder sociale toeslagen of leeftijdstoeslagen’, klinkt het.

‘In de media wordt verwezen naar een voorbeeld van een gezin met 5 kinderen dat 8 jaar in een asielprocedure zit en hierbij aanspraak kan maken op nog veel hogere bedragen – in principe tot maximaal 5 jaar. Dat is uitzonderlijk, maar het kan.’

Kan je met achterstallig kindergeld een huis kopen?

Volgens berekeningen van de Gezinsbond kunnen gezinnen retroactief tot vijf jaar kindergeld terugkrijgen (dus geen acht of tien jaar), en kan een gezin met vijf kinderen maximaal 87.375 euro krijgen. Met dat bedrag kan je in ons land misschien een oud te renoveren appartement kopen of in sommige streken een klein te renoveren huis, al is het de vraag hoe je dan met zeven in zo’n appartement kan wonen. Maar om aan de kostprijs voor een gemiddelde woning in ons land te komen, dat is 260.000 euro, zou een gezin asielzoekers zeker 14 kinderen moeten hebben.

Partner Content