Het vliegverbod in het Belgisch luchtruim wordt verlengd tot dinsdagochtend 8 uur. Vanaf dan laat België aankomende passagiersvluchten toe. Vanaf 14 uur zouden er ook vliegtuigen kunnen vertrekken. De Europese dienst voor luchtvaartveiligheid Eurocontrol werkt intussen tegen dinsdagmorgen drie zones uit voor het luchtverkeer, waaronder een 'no fly'-zone.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) maakte de verlenging van het vliegverbod maandagnamiddag bekend.

Schouppe besliste eerder dat het luchtruim dicht moest blijven tot maandagavond 20 uur. Die termijn verlengde hij in de loop van maandagnamiddag tot dinsdag 8 uur.

Maar de staatssecretaris liet weten dat er vanaf dan mogelijk weer vliegtuigen kunnen landen indien de luchtkwaliteit het toelaat.

Landen vanaf 8uur

Schouppe sprak over een langzame en gedeeltelijke hervatting van het aankomend luchtverkeer vanaf dinsdag 8 uur.

Na een vergadering met de omringende landen meldde het kabinet-Schouppe maandagavond dat België vanaf dinsdagmorgen 8 uur aankomende passagiersvluchten toelaat met 50 procent capaciteit.

Vanaf 12 uur mogen passagiersvluchten met 100 procent
capaciteit landen in België.

Vertrekkendevluchtenvanaf14uuur

Vanaf 14 uur zou volgens de staatssecretaris dan ook het vertrekkend luchtverkeer stelselmatig kunnen hervatten. Maar ook dat hangt volgens Schouppe af van de Europese luchtkwaliteit.

Het vliegverkeer ligt in België stil sinds donderdagnamiddag 16.30 uur.

Luchtvaartmaatschappij BrusselsAirlines had eerder laten weten dat de overheid aan een gedeelteijke opheffing van het vliegverbod werkt.

Drie zones in Europees luchtruim

De Europese ministers van Verkeer bespraken maandag tijdens een videoconferentie de gevolgen van de IJslandse aswolk voor de luchtvaart.

Er werd beslist dat Eurocontrol tegen dinsdagochtend 8 uur drie zones zal uitwerken uit waarbinnen het luchtverkeer al dan niet hervat kan worden.

Het gaat om een 'no fly-zone' waarbinnen onder geen beding mag gevlogen worden, een veilige zone en een tussenzone.

De omvang van de no fly-zone zou ongeveer een derde bedragen van het door de aswolk getroffen gebied.

Volgens Schouppe zou België zich momenteel in de grijze zone bevinden, waardoor vliegen beperkt zou worden toegelaten.

Amerikaansveiligheidsmodel

De Europese ministers van Transport bespraken tijdens hun vergadering ook het Amerikaanse veiligheidsmodel.

Daarbij is het niet de overheid, maar zijn het de luchtvaartbedrijven zelf die beslissen of er al dan niet gevlogen wordt.

Het vliegverbod in het Belgisch luchtruim wordt verlengd tot dinsdagochtend 8 uur. Vanaf dan laat België aankomende passagiersvluchten toe. Vanaf 14 uur zouden er ook vliegtuigen kunnen vertrekken. De Europese dienst voor luchtvaartveiligheid Eurocontrol werkt intussen tegen dinsdagmorgen drie zones uit voor het luchtverkeer, waaronder een 'no fly'-zone. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) maakte de verlenging van het vliegverbod maandagnamiddag bekend.Schouppe besliste eerder dat het luchtruim dicht moest blijven tot maandagavond 20 uur. Die termijn verlengde hij in de loop van maandagnamiddag tot dinsdag 8 uur.Maar de staatssecretaris liet weten dat er vanaf dan mogelijk weer vliegtuigen kunnen landen indien de luchtkwaliteit het toelaat. Landen vanaf 8uurSchouppe sprak over een langzame en gedeeltelijke hervatting van het aankomend luchtverkeer vanaf dinsdag 8 uur. Na een vergadering met de omringende landen meldde het kabinet-Schouppe maandagavond dat België vanaf dinsdagmorgen 8 uur aankomende passagiersvluchten toelaat met 50 procent capaciteit. Vanaf 12 uur mogen passagiersvluchten met 100 procent capaciteit landen in België. Vertrekkendevluchtenvanaf14uuurVanaf 14 uur zou volgens de staatssecretaris dan ook het vertrekkend luchtverkeer stelselmatig kunnen hervatten. Maar ook dat hangt volgens Schouppe af van de Europese luchtkwaliteit.Het vliegverkeer ligt in België stil sinds donderdagnamiddag 16.30 uur. Luchtvaartmaatschappij BrusselsAirlines had eerder laten weten dat de overheid aan een gedeelteijke opheffing van het vliegverbod werkt. Drie zones in Europees luchtruimDe Europese ministers van Verkeer bespraken maandag tijdens een videoconferentie de gevolgen van de IJslandse aswolk voor de luchtvaart.Er werd beslist dat Eurocontrol tegen dinsdagochtend 8 uur drie zones zal uitwerken uit waarbinnen het luchtverkeer al dan niet hervat kan worden.Het gaat om een 'no fly-zone' waarbinnen onder geen beding mag gevlogen worden, een veilige zone en een tussenzone.De omvang van de no fly-zone zou ongeveer een derde bedragen van het door de aswolk getroffen gebied. Volgens Schouppe zou België zich momenteel in de grijze zone bevinden, waardoor vliegen beperkt zou worden toegelaten. AmerikaansveiligheidsmodelDe Europese ministers van Transport bespraken tijdens hun vergadering ook het Amerikaanse veiligheidsmodel. Daarbij is het niet de overheid, maar zijn het de luchtvaartbedrijven zelf die beslissen of er al dan niet gevlogen wordt.