Vanaf 2017 gevaarlijkste types vuurwerk verboden

© iStock

De wetgeving over vuurwerk, die al vijftig jaar oud is, wordt gemoderniseerd. Dat is het resultaat van overleg tussen minister voor Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en de sector en de lokale besturen.

De aanpassing van de wetgeving was nodig, omdat de soorten vuurwerk de afgelopen decennia sterk zijn uitgebreid door technische evoluties en de ontwikkeling van speciale (geluids)effecten. Vandaag laat de wetgeving toe dat een consument één kilogram vuurwerk mag bezitten en één kilogram vuurwerkpoeder mag vervoeren in zijn voertuig, zonder daarvoor een vergunning te moeten aanvragen. Dat blijft ongewijzigd. Vanaf 5 juli 2017 mogen particulieren echter enkel nog vuurwerk van de types F1 (vuurwerksterren, vuurwerkfonteinen, knalerwten) en F2 (vuurpeilen, knalvuurwerk of batterijen) kopen. De luidste en gevaarlijkste types vuurwerk F3 (vuurpeilen, knalvuurwerk of batterijen met meer poeder en geluid dan F2) worden dus verboden.

Daarnaast wordt de controle van de leeftijd formeel verplicht. Voor het type F1 is die grens 12 jaar, voor F2 16 jaar. “Het was hoog tijd om een duidelijke lijn te trekken, want de overlast met vuurwerk is de afgelopen jaren almaar erger geworden. Er vallen ook jaarlijks gewonden, mensen raken verbrand of levenslang verminkt, door een foutief of ongeoorloofd gebruik van zwaar vuurwerk onder vrienden of in familiekring”, aldus minister Peeters. “Bovendien geven de duidelijke regels ook rechtszekerheid en houvast aan de handelaars die zich zo kunnen baseren op heldere richtlijnen.”

Er komt dit jaar opnieuw een preventiecampagne rond het juiste gebruik van feestvuurwerk, aldus de minister nog. De regels voor bijvoorbeeld het stockeren en het afschieten van vuurwerk worden in een volgend stadium aangepast en gemoderniseerd. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content