Vanaf 2013 enkel nog duurzame vis in restaurants Gentse Universiteit

(Belga) Vanaf 1 januari 2013 koopt de Gentse Universiteit enkel nog vis en zeevruchten afkomstig van duurzame visserij of viskweek. Dat werd vastgelegd in een charter dat rector Paul Van Cauwenberge, logistiek beheerder Diederik Mangeleer en academisch beheerder Koen Goethals tekenden

Als smaakmaker kregen studenten deze week de kans om kwal te proeven in plaats van een broodje tonijn. “Misschien wordt kwal wel het enige alternatief voor vis in 2050”, klinkt het. Wie in de Duurzame-VISweek in de resto’s van de Universiteit kwam eten, kreeg een “VISwijzer” die helpt bij het maken van een verantwoorde viskeuze. In november 2011 ging de onderzoeksgroep Mariene Biologie van de Gentse Universiteit van start met het “Duurzame VIS@UGent-project”. “Hierin worden de aankopen van vis en zeevruchten door de UGent aan een duurzaamheidsevaluatie onderworpen”, aldus Arne Kinds van de onderzoeksgroep Mariene Biologie. “Vervolgens wordt samen met de afdeling Maaltijdvoorzieningen gezocht naar duurzame alternatieven voor vis die niet goed scoort.” Die duurzaamheidsevaluatie houdt rekening met biologische kenmerken, de vangstlocatie en -methode en beheersmaatregelen. Vanaf 1 januari 2013 zal duurzaamheid als criterium worden opgenomen bij het plaatsen van bestellingen van vis en zeevruchten. De evaluatie werd uitgevoerd door de Onderzoeksgroep Mariene Biologie en met wetenschappelijke ondersteuning van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), dat onafhankelijke en objectieve informatie over de zee en het zeeonderzoek levert. (MVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content