Vanaf november veranderen de huursubsidie en de huurpremie

© Belga
Valérie Deridder

Vanaf 1 november verandert er wat op de huurmarkt. Zo hoeft u zich niet meer op een wachtlijst voor een sociale woning in te schrijven om een huursubsidie te ontvangen.  

Voor wie een woning huurt op de private huurmarkt en een beperkt inkomen heeft, gelden er vanaf november een aantal veranderingen voor de huursubsidie en de huurpremie.

De Vlaamse huursubsidie is een tegemoetkoming in de huurprijs voor mensen die voorheen dakloos waren of die verhuizen van een onaangepaste woning naar een degelijke. Voor die huursubsidie hoeft u zich vanaf 1 november niet meer in te schrijven op de wachtlijst voor sociale woningen.

Een huurpremie is dan weer een premie die u kunt aanvragen als u al vier jaar onafgebroken op de wachtlijst staat voor een sociale woning. Voorheen werd via een woonstcontrole altijd nagegaan of de woning conform en dus bewoonbaar was voordat de huurder er kon intrekken. Vanaf 1 november gaat men er automatisch vanuit dat de woning conform is. Dat zorgt ervoor dat de huurder niet langer dan nodig hoeft te wachten om zijn intrek te kunnen nemen.

Hoe kunt u de premie aanvragen?

De huursubsidie moet u zelf aanvragen. U hebt daarvoor tot negen maanden de tijd nadat u verhuisd bent.

Voor de huurpremie hoeft u niets te doen. U ontvangt automatisch een brief met de nodige aanvraagdocumenten als u vier jaar op de wachtlijst staat.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content