Zakenkrant Financial Times vindt de Belgische minister Steven Vanackere (CD&V) de meest geloofwaardige minister van Financiën van de Europese Unie. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van de krant.

In de algemene score komt Vanackere wel pas op de negende plaats, waarmee hij het beter doet dan zijn collega's in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Met zijn negende plaats doet nieuwkomer Vanackere het voorlopig wat minder dan de vierde plaats van voorganger Didier Reynders (MR) vorig jaar, al zat die toen al ruim tien jaar op de post.

Betrouwbaarheid

Vanackere haalt echter een - met Tsjechië gedeelde - eerste plaats op vlak van betrouwbaarheid, een categorie waar Reynders vorig jaar pas veertiende eindigde.

Doorslaggevend in de categorie is wel de mate waarin de financiële markten de landen belonen of afstraffen via gunstige rentes. België betaalde tijdens de aanslepende regeringsonderhandelingen eind vorig jaar nog historisch hoge rentes, terwijl het nu soms zelfs negatieve rentes krijgt.

Dexia

De Financial Times looft Vanackere voor de manier waarop hij België in rustiger vaarwater bracht tegen een achtergrond van de

Dexia-crisis en rentevoeten "van Spaanse en Italiaanse omvang".

"België is nu een virtuele veilige haven", klinkt het. Toch verwijst de zakenkrant ook naar critici die vinden dat Vanackere meer structurele ingrepen had kunnen treffen om de economie aan te zwengelen.

Aanvoerder van de algemene rangschikking onder de negentien opgenomen EU-ministers van Financiën is de Duitser Wolfgang Schäuble, die vorig jaar zijn Zweedse collega Anders Borg nog moest laten voorgaan.

Die laatste zakt naar plaats twee, gevolgd door de collega's uit Polen, Finland, Ierland en Luxemburg. Hekkensluiters zijn de Spaanse, Hongaarse en Griekse ministers. Opvallend is nog dat hun Franse en Britse collega's maar net voor hen eindigen. (Belga/EE)

Zakenkrant Financial Times vindt de Belgische minister Steven Vanackere (CD&V) de meest geloofwaardige minister van Financiën van de Europese Unie. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van de krant. In de algemene score komt Vanackere wel pas op de negende plaats, waarmee hij het beter doet dan zijn collega's in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Met zijn negende plaats doet nieuwkomer Vanackere het voorlopig wat minder dan de vierde plaats van voorganger Didier Reynders (MR) vorig jaar, al zat die toen al ruim tien jaar op de post. Betrouwbaarheid Vanackere haalt echter een - met Tsjechië gedeelde - eerste plaats op vlak van betrouwbaarheid, een categorie waar Reynders vorig jaar pas veertiende eindigde. Doorslaggevend in de categorie is wel de mate waarin de financiële markten de landen belonen of afstraffen via gunstige rentes. België betaalde tijdens de aanslepende regeringsonderhandelingen eind vorig jaar nog historisch hoge rentes, terwijl het nu soms zelfs negatieve rentes krijgt. Dexia De Financial Times looft Vanackere voor de manier waarop hij België in rustiger vaarwater bracht tegen een achtergrond van de Dexia-crisis en rentevoeten "van Spaanse en Italiaanse omvang". "België is nu een virtuele veilige haven", klinkt het. Toch verwijst de zakenkrant ook naar critici die vinden dat Vanackere meer structurele ingrepen had kunnen treffen om de economie aan te zwengelen. Aanvoerder van de algemene rangschikking onder de negentien opgenomen EU-ministers van Financiën is de Duitser Wolfgang Schäuble, die vorig jaar zijn Zweedse collega Anders Borg nog moest laten voorgaan. Die laatste zakt naar plaats twee, gevolgd door de collega's uit Polen, Finland, Ierland en Luxemburg. Hekkensluiters zijn de Spaanse, Hongaarse en Griekse ministers. Opvallend is nog dat hun Franse en Britse collega's maar net voor hen eindigen. (Belga/EE)