Van sigarettenpakjes tot lage-emissiezones: dit verandert in 2020

Sigaretten Alle merken krijgen een groenbruin pakje. © BELGAIMAGE

Lage-emissiezones in de steden, taxichauffeurs die verplicht worden Nederlands te spreken, een Vlaams afstammingscentrum en elf andere nieuwigheden in 2020.

1. Gent hanteert vanaf 1 januari een lage-emissiezone (LEZ). Vervuilende auto’s mogen de stad niet meer binnen. Wie dat wel wil, moet betalen. Voor dieselauto’s met een Euro 4-motor kost dat 25 euro per week. Oudere diesel- en benzinewagens (met Euro 1-motor) komen niet meer binnen zonder LEZ-dagpas. De pas kan maximaal acht keer worden aangekocht.

2. In Brussel en Antwerpen worden de toelatingsvoorwaarden voor de lage-emissiezone verstrengd.

3. Elke taxichauffeur moet Nederlands kunnen spreken met zijn klanten. Ook de prijzen worden aangepast. De vaste tarieven verdwijnen, voortaan kunnen taxi-uitbaters hun eigen prijs bepalen.

4. Mensen die op zoek zijn naar hun biologische ouders of kinderen kunnen terecht in het Vlaams afstammingscentrum. Er komt ook een DNA-databank waar kinderen of ouders een DNA-staal kunnen bewaren. Het centrum kan een ontmoeting regelen bij een match tussen ouder en kind (niet tussen broer en zus).

5. Alle artsen en tandartsen gebruiken een voorschrift met streepjescode dat ze niet meer hoeven te ondertekenen.

6. Sigarettenpakjes zullen er allemaal hetzelfde uitzien. In plaats van een logo in kleuren zijn alle pakjes voortaan groenbruin en staan de merknaam en de verplichte info in hetzelfde lettertype.

7. Wegwerpbekers op evenementen worden verboden. Er mag geen drank meer geschonken worden in bekers of flesjes die één keer gebruikt worden, behalve als een organisator kan garanderen dat minstens 90 procent ervan apart wordt gehouden voor recyclage.

8. Postzegels worden duurder. Een priorzegel zal 1,21 euro kosten, een stijging van 21 procent. De non-priorzegel, waarbij de brief twee tot drie dagen later aankomt, wordt 6,5 procent duurder.

9. Bier wordt duurder, zowel in de horeca als in de supermarkt. Gemiddeld gaat de prijs voor een pint 2 eurocent omhoog.

10. Alle synthetische onkruidverdelgers zijn verboden voor particulieren. Professionele gebruikers die een fytolicentie hebben, kunnen er nog wel mee aan de slag.

11. De fiscale aftrekbaarheid van dienstencheques daalt. In plaats van 30 procent kunt u nog maar 20 procent fiscaal inbrengen.

12. Elektriciteit en aardgas worden iets goedkoper, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Volgens de Vlaamse energieregulator Vreg betaalt een gezin straks gemiddeld 31 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 10 euro minder voor aardgas.

13. De Vlaamse woonbonus wordt afgeschaft en gecompenseerd door een verlaging van de registratierechten van 7 naar 6 procent.

14. Elke woning in Vlaanderen moet minstens één rookmelder hebben. De verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen waarin de eigenaar zelf woont.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content