Herman Van Rompuy verdedigt vurig de besparingskoers die Europa doorvoert. "De schuldencrisis kan niet bestreden worden door nog meer schulden te maken. Is het alternatief om nog meer geld uit te geven? Daar kan ik intellectueel geen touw aan vastknopen." Dat zei de ex-premier en Europees president in een interview met De Zondag.

Volgens Van Rompuy hebben de landen die momenteel aan het Europees noodinfuus liggen jarenlang zwaar boven hun stand geleefd. "Je kan geen welvaart opbouwen met geleend geld." De besparingspolitiek die Europa doorvoert en waar het haar lidstaten toe aanmaant, krijgt de volledige steun van Van Rompuy.

"België moet meer inspanningen doen"

Ook voor ons land is hij kritisch. "Laat ik België als voorbeeld nemen. Wat wij de laatste jaren bespaard hebben, is niet zo indrukwekkend. Denken dat wij op dit moment heel hard lijden onder die crisis is niet correct." Hij verwijst daarvoor naar de Belgische cijfers over werkgelegenheid, jobcreatie en gezinsinkomen. "Kijk naar die cijfers. Geen enkel cijfer duidt aan dat wij ons kapot bespaard hebben. Wat heeft België structureel bespaard? 0,5 procent in 2010, 0 procent in 2011 en 0,7 procent in 2012. Dat is erg beperkt!"

België moet dus volgens Van Rompuy meer inspanningen doen. In de federale begrotingscontrole die aan het begin van het weekend werd voorgesteld, zit voor ongeveer 1 miljard structurele maatregelen.

Verder kijkt de christendemocraat nog even naar de diepe put waarin het eiland Cyprus zit. "Dat hulpplan is het enige mogelijke plan om de kosten voor de Europese belastingbetaler redelijk te houden en tegelijkertijd de openbare schuld van Cyprus houdbaar en betaalbaar te maken." De redding van het eiland is ook geen blauwdruk, vervolgt hij, gezien de omvang en specificiteit van de financiële sector. (Belga/EA)

Herman Van Rompuy verdedigt vurig de besparingskoers die Europa doorvoert. "De schuldencrisis kan niet bestreden worden door nog meer schulden te maken. Is het alternatief om nog meer geld uit te geven? Daar kan ik intellectueel geen touw aan vastknopen." Dat zei de ex-premier en Europees president in een interview met De Zondag. Volgens Van Rompuy hebben de landen die momenteel aan het Europees noodinfuus liggen jarenlang zwaar boven hun stand geleefd. "Je kan geen welvaart opbouwen met geleend geld." De besparingspolitiek die Europa doorvoert en waar het haar lidstaten toe aanmaant, krijgt de volledige steun van Van Rompuy. "België moet meer inspanningen doen" Ook voor ons land is hij kritisch. "Laat ik België als voorbeeld nemen. Wat wij de laatste jaren bespaard hebben, is niet zo indrukwekkend. Denken dat wij op dit moment heel hard lijden onder die crisis is niet correct." Hij verwijst daarvoor naar de Belgische cijfers over werkgelegenheid, jobcreatie en gezinsinkomen. "Kijk naar die cijfers. Geen enkel cijfer duidt aan dat wij ons kapot bespaard hebben. Wat heeft België structureel bespaard? 0,5 procent in 2010, 0 procent in 2011 en 0,7 procent in 2012. Dat is erg beperkt!" België moet dus volgens Van Rompuy meer inspanningen doen. In de federale begrotingscontrole die aan het begin van het weekend werd voorgesteld, zit voor ongeveer 1 miljard structurele maatregelen. Verder kijkt de christendemocraat nog even naar de diepe put waarin het eiland Cyprus zit. "Dat hulpplan is het enige mogelijke plan om de kosten voor de Europese belastingbetaler redelijk te houden en tegelijkertijd de openbare schuld van Cyprus houdbaar en betaalbaar te maken." De redding van het eiland is ook geen blauwdruk, vervolgt hij, gezien de omvang en specificiteit van de financiële sector. (Belga/EA)