België moet geen schrik hebben om in het vizier te komen van speculanten op de financiële markten. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy maandagochtend gezegd.

In De Ochtend op Radio 1 wees Van Rompuy erop dat hij als premier in 2009 een begroting heeft vastgelegd voor 2010 en 2011. 'Zelfs
zonder federale regering in 2011 zal het tekort maar 4,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP) bedragen'.

'Om de vooropgestelde 4,1 procent te halen, zal dus nog slechts 'een kleine inspanning' nodig zijn', aldus de voormalige premier. Wie een goed dossier heeft, die overleeft volgens Van Rompuy. En België heeft volgens hem een goed dossier. 'Onze fundamentals zijn goed'.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) waarschuwde er maandag in De Morgen voor dat de aanslepende federale onderhandelingen voor een psychologisch klimaat zorgen waardoor we het over enkele weken moeilijk kunnen krijgen op de financiële markten.

'We kunnen alle positieve elementen over onze economie op tafel leggen, maar de politieke instabiliteit is een groter probleem', aldus de vicepremier.

Objectieve factoren

Maar Van Rompuy wijst erop dat het Belgisch begrotingstekort wellicht het laagste is van heel West-Europa. Tegelijk is ook het verschil in staatsschuld met de andere lidstaten de voorbije jaren 'enorm
afgenomen'. We hebben geen slechter bilan dan andere landen, zo luidde het.

De voormalige premier vertrouwt dus op de 'objectieve factoren', maar
wees tegelijk op het psychologisch klimaat rond ons land. Dat wordt
nu bepaald door de regeringscrisis die momenteel niet langer duurt dan in 2007, 'maar we moeten ons wel gaan haasten'.

België moet geen schrik hebben om in het vizier te komen van speculanten op de financiële markten. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy maandagochtend gezegd.In De Ochtend op Radio 1 wees Van Rompuy erop dat hij als premier in 2009 een begroting heeft vastgelegd voor 2010 en 2011. 'Zelfs zonder federale regering in 2011 zal het tekort maar 4,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP) bedragen'. 'Om de vooropgestelde 4,1 procent te halen, zal dus nog slechts 'een kleine inspanning' nodig zijn', aldus de voormalige premier. Wie een goed dossier heeft, die overleeft volgens Van Rompuy. En België heeft volgens hem een goed dossier. 'Onze fundamentals zijn goed'.Minister van Financiën Didier Reynders (MR) waarschuwde er maandag in De Morgen voor dat de aanslepende federale onderhandelingen voor een psychologisch klimaat zorgen waardoor we het over enkele weken moeilijk kunnen krijgen op de financiële markten. 'We kunnen alle positieve elementen over onze economie op tafel leggen, maar de politieke instabiliteit is een groter probleem', aldus de vicepremier.Objectieve factorenMaar Van Rompuy wijst erop dat het Belgisch begrotingstekort wellicht het laagste is van heel West-Europa. Tegelijk is ook het verschil in staatsschuld met de andere lidstaten de voorbije jaren 'enorm afgenomen'. We hebben geen slechter bilan dan andere landen, zo luidde het.De voormalige premier vertrouwt dus op de 'objectieve factoren', maar wees tegelijk op het psychologisch klimaat rond ons land. Dat wordt nu bepaald door de regeringscrisis die momenteel niet langer duurt dan in 2007, 'maar we moeten ons wel gaan haasten'.