Sekswerk is in ons land in principe strafbaar, maar wordt in de praktijk wel gedoogd. Dat is niet alleen hypocriet, maar ook gevaarlijk, vindt minister Van Quickenborne. "Doordat het in een grijze zone zit, staat de deur wagenwijd open voor misbruik, pooiers en gedwongen prostitutie", meent hij.

Daarom wil de minister sekswerk decriminaliseren. Hij zal de ministerraad een voorstel in die zin doen, zei hij. "Van duidelijkheid wordt iedereen beter. Sekswerk is een reguliere, economische activiteit, op voorwaarde dat het gaat om meerderjarigen die daar zelf voor kiezen. Zo kunnen mensen hun beroep uitoefenen zoals dat voor ons vanzelfsprekend is, en kunnen ze bijvoorbeeld werken met een boekhouder of van sociale bescherming genieten."

Tegelijkertijd wil Van Quickenborne streng optreden tegen misbruik. "Binnenkort komen we bijvoorbeeld met een actieplan mensenhandel met betere bescherming voor de slachtoffers, en een hardere aanpak van de daders. Politie en justitie zullen zich ook richten op criminele uitbuiting", klonk het. "We hebben de kans om de historische stap te zetten om sekswerkers erkenning en bescherming te geven, en criminele aasgieren een halt toe te roepen. Ik reken daarvoor op de steun van het parlement."

'Ongeveer 25.000 mensen, vrouwen, mannen en transpersonen die actief zijn als sekswerker. Zij werken in een wettellijk vacuüm op dit moment, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor malafide praktijken. Dat de minister nu een voorstel zal doen om artikel 380 van het strafwetboek aan te pakken en het sekswerk zo te decriminaliseren, is een historische stap", zegt Marianne Verhaert. Samen met Tania De Jonge en Katja Gabriëls kaartte ze de problematiek eerder al aan in een opiniestuk.

Sekswerk is in ons land in principe strafbaar, maar wordt in de praktijk wel gedoogd. Dat is niet alleen hypocriet, maar ook gevaarlijk, vindt minister Van Quickenborne. "Doordat het in een grijze zone zit, staat de deur wagenwijd open voor misbruik, pooiers en gedwongen prostitutie", meent hij. Daarom wil de minister sekswerk decriminaliseren. Hij zal de ministerraad een voorstel in die zin doen, zei hij. "Van duidelijkheid wordt iedereen beter. Sekswerk is een reguliere, economische activiteit, op voorwaarde dat het gaat om meerderjarigen die daar zelf voor kiezen. Zo kunnen mensen hun beroep uitoefenen zoals dat voor ons vanzelfsprekend is, en kunnen ze bijvoorbeeld werken met een boekhouder of van sociale bescherming genieten." Tegelijkertijd wil Van Quickenborne streng optreden tegen misbruik. "Binnenkort komen we bijvoorbeeld met een actieplan mensenhandel met betere bescherming voor de slachtoffers, en een hardere aanpak van de daders. Politie en justitie zullen zich ook richten op criminele uitbuiting", klonk het. "We hebben de kans om de historische stap te zetten om sekswerkers erkenning en bescherming te geven, en criminele aasgieren een halt toe te roepen. Ik reken daarvoor op de steun van het parlement."'Ongeveer 25.000 mensen, vrouwen, mannen en transpersonen die actief zijn als sekswerker. Zij werken in een wettellijk vacuüm op dit moment, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor malafide praktijken. Dat de minister nu een voorstel zal doen om artikel 380 van het strafwetboek aan te pakken en het sekswerk zo te decriminaliseren, is een historische stap", zegt Marianne Verhaert. Samen met Tania De Jonge en Katja Gabriëls kaartte ze de problematiek eerder al aan in een opiniestuk.