Van Quickenborne wil pensioenbonus grondig hervormen

© Belga

De pensioenbonus werd in 2005 in het leven geroepen om mensen aan te moedigen langer aan het werk te blijven.

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil de pensioenbonus nog in 2012 grondig hervormen. De pensioenbonus werd in 2005 in het leven geroepen om mensen aan te moedigen langer aan het werk te blijven.

Het huidige systeem heeft te weinig effect en is bovendien niet aangepast aan de recent doorgevoerde pensioenhervorming, die mensen langer laat werken. Het huidige systeem van de pensioenbonus geeft mensen die na hun 62ste blijven werken – of na 44 jaar loopbaan – een extraatje bovenop hun pensioen, gemiddeld goed voor zowat 100 euro per maand.

Een advies van het studiecommissie voor de vergrijzing legt een aantal pijnpunten in het huidige systeem bloot. Er zijn een aantal negatieve effecten, zeker in combinatie met de nieuwe regels voor brugpensioen en aanvullend pensioen.

Aanpassingen
Zo is de bonus in zijn huidige vorm niet afgestemd op de pensioenhervorming. Die trekt de minimumleeftijd voor vervroegd pensioen op tot 62 jaar en de loopbaanvoorwaarde van 35 naar 40 jaar. “De bonus mag pas beschikbaar worden van zodra men met vervroegd pensioen kan gaan. Het heeft geen zin om mensen die nog niet in aanmerking komen om met vervroegd pensioen te gaan, toch een bonus te geven”, zegt minister Van Quickenborne.

“Een bonus geven aan mensen die de minimumleeftijd nog niet hebben bereikt, heeft geen enkel aansporend karakter. Anderzijds moeten mensen die al op jonge leeftijd zijn beginnen werken ook in aanmerking komen voor de pensioenbonus wanneer zij beslissen om aan de slag te blijven, ook al kunnen ze met vervroegd pensioen. Dat is vandaag niet het geval”, zegt Van Quickenborne.

De minister wil ook de bonus progressief maken en dus een hogere bonus toekennen naarmate mensen hun loopbaan langer maken. “De bonus moet niet alleen spelen op het moment dat mensen voor de eerste keer kunnen kiezen tussen vervroegd pensioen en langer werken, maar moet hen ook de jaren nadien blijven aansporen. Zij die meer doen, die langer werken, moeten ook kunnen rekenen op een hogere bonus.”

Beter informerenNog voor de zomer legt de minister van Pensioenen een hervormingsvoorstel op de regeringstafel, zodat de nieuwe pensioenbonus voor het einde van het jaar in werking kan treden.

Momenteel maken bijna 70.000 mensen gebruik van de pensioenbonus en dat kost de overheid 7,3 miljoen euro per maand. Van Quickenborne wil de kostprijs van het systeem niet verhogen. Hij wil wel beter informeren over de pensioenbonus. Nu kent maar een op de vijf Belgen het bestaan ervan. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content