Het bericht over het voorstel staat in Het Laatste Nieuws.

"Nu gaat de lijststem ten koste van populaire kandidaten die een slechte plaats op de lijst hebben gekregen", zegt Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk. "Voor de meeste partijen geldt: sta je niet bij de eerste twee of drie, dan ben je zo goed als kansloos. Zonder de lijststem doet die volgorde er nog amper toe en maakt iedereen min of meer dezelfde kans. Nu zitten er in het parlement nogal wat mensen die hun zitje vooral aan de partij te danken hebben, meer dan aan zichzelf. Dan knik je in het parlement al eens sneller ja, tegen je eigen ambitie of overtuiging in."

Ook in het verleden gingen er al stemmen op om de lijststem af te schaffen, maar tot een afschaffing kwam het nooit. "Vooral de PS was daar altijd tegen", zegt Van Quickenborne.

(Belga/RR)

Het bericht over het voorstel staat in Het Laatste Nieuws. "Nu gaat de lijststem ten koste van populaire kandidaten die een slechte plaats op de lijst hebben gekregen", zegt Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk. "Voor de meeste partijen geldt: sta je niet bij de eerste twee of drie, dan ben je zo goed als kansloos. Zonder de lijststem doet die volgorde er nog amper toe en maakt iedereen min of meer dezelfde kans. Nu zitten er in het parlement nogal wat mensen die hun zitje vooral aan de partij te danken hebben, meer dan aan zichzelf. Dan knik je in het parlement al eens sneller ja, tegen je eigen ambitie of overtuiging in." Ook in het verleden gingen er al stemmen op om de lijststem af te schaffen, maar tot een afschaffing kwam het nooit. "Vooral de PS was daar altijd tegen", zegt Van Quickenborne.(Belga/RR)