Van Quickenborne: ‘Geen TikTok op telefoons overheidspersoneel’

Vincent Van Quickenborne (Open VLD). © Getty Images

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stelt voor om TikTok te verbieden op alle smartphones die professioneel gebruikt worden bij de federale overheid. Dat antwoordde hij woensdag in de Kamercommissie Justitie op een vraag van N-VA-Kamerlid Michael Freilich.

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance en ligt onder vuur sinds het technologiebedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse en Europese gebruikers. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage.

In de Kamer pleit naast Michael Freilich (N-VA) ook Jasper Pillen (Open VLD) daar al langer voor. Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zegt het advies van de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cybersecurity (CCB) over TikTok in elk geval duidelijk dat de app maar beter verwijderd wordt van alle smartphones die professioneel gebruikt worden bij de overheid. Dat advies zal volgens Van Quickenborne besproken worden in het strategisch comité inlichtingen en veiligheid, waarna het wordt overgemaakt aan de Nationale Veiligheidsraad. ‘Mijn voorstel is alleszins om dit advies te volgen en te komen tot een richtlijn voor alle federale overheidsdiensten.’

Lees verder onder het artikel.

De minister wil niet ingrijpen op wat ambtenaren of anderen al dan niet op hun privétoestel doen. ‘Dat is niet aan de overheid, maar we zullen de bevolking wel blijven waarschuwen voor de risico’s.’

Freilich is ‘blij dat de minister eindelijk de ernst van de zaak inziet en deze stap onderneemt’. Volgens het N-VA-Kamerlid moet de overheid nog verder gaan. Hij vraagt om een zwarte lijst aan te leggen met hoogrisicoleveranciers die een bedreiging kunnen vormen voor cyberveiligheid.

Partner Content