‘Van Overtveldt is verantwoordelijk voor gat in begroting’ (video)

Eric Van Rompuy in Terzake © /

De tegenvallende ontvangsten en het gegroeide gat in de begroting zijn de verantwoordelijkheid van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Dat zegt Eric Van Rompuy (CD&V) in Terzake. En het gat wordt nog groter, volgens hem.

Eric Van Rompuy is voorzitter van de Kamercommissie Financiën en Begroting, en hij heeft zich al vaker kritisch uitgelaten over coalitiepartner N-VA, over de minster en over de begroting.

Nu bekend werd dat er een gat van zo’n 2 miljard in de begroting zit, kan Van Rompuy eraan herinneren dat hij al in november waarschuwde dat zo’n gat dreigde.

“Van Overtveldt overschat de ontvangsten en voert een aantal maatregelen niet uit die meer ontvangsten moeten genereren”, zegt Van Rompuy in Terzake. Het gat zal nog groeien, aldus de CD&V-er, omdat een aantal maatregelen inzake de taxshift en de kaaimantaks tot dusver niet zijn doorgevoerd.

Was het net niet de N-VA, vraagt hij, die tijdens de kiescampagne met scherp schoot naar de besparingsmaatregelen van de regering-Di Rupo, die 22 miljarden zouden hebben opgebracht? “Show me the money! Waar is het geld?”, sneerde N-VA-voorzitter Bart De Wever toen.

Van Rompuy geeft de N-VA lik op stuk. “Show me the money, maar ’the money’ is er op dit ogenblik niet.” Hij noemt het kleintjes dat zowel minister Van Overtveldt als N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover de schuld in de schoenen van de administratie schuiven. Het moge duidelijk zijn: “De minister van Financiën is verantwoordelijk voor de ontvangsten, en als die tegenvallen is dat zijn verantwoordelijkheid.”

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content