Restauranthouders vragen met aandrang om op 1 of 15 maart te kunnen heropenen. Op de vraag of dat een realistische doelstelling is, kan Van Gucht moeilijk antwoorden. "De situatie is op dit moment heel onzeker, dus voorspellingen zijn moeilijk. We moeten de cijfers afwachten", aldus de viroloog. "Als we horecazaken weer openen, moet dat voor de komende 100 jaar zijn, en niet voor de komende maand", voegde hij eraan toe. Horeca Vlaanderen schaart zich achter die uitspraak, maar blijft kritisch over de huidige aanpak. "We blijven te veel aanmodderen", zegt CEO Matthias De Caluwe. De Caluwe wil gaan voor de korte pijn. "Eén tot drie weken strikte lockdown, om daarna gradueel en op een duurzame manier te heropenen met de nodige maatregelen", zo stelt hij voor. "Als één ploeg van elf miljoen moeten we gaan voor een zomer waarin we terug normaal kunnen genieten." Horeca Vlaanderen is alvast in overleg met experten om zich voor te bereiden op heropening. Samen bespreken ze nieuwe wetenschappelijke inzichten over de veiligheid van samenkomen in binnenruimtes zonder het dragen van een mondmasker. Goede verluchting is daarbij essentieel. De sectororganisatie benadrukt echter dat een heropening onder voorwaarden, zoals na de eerste lockdown, gepaard moet gaan met extra steunmaatregelen van de overheid. "Hoe langer gesloten, hoe groter de noden. Zowel nu als bij heropstart", zo verduidelijkt De Caluwe. (Belga)

Restauranthouders vragen met aandrang om op 1 of 15 maart te kunnen heropenen. Op de vraag of dat een realistische doelstelling is, kan Van Gucht moeilijk antwoorden. "De situatie is op dit moment heel onzeker, dus voorspellingen zijn moeilijk. We moeten de cijfers afwachten", aldus de viroloog. "Als we horecazaken weer openen, moet dat voor de komende 100 jaar zijn, en niet voor de komende maand", voegde hij eraan toe. Horeca Vlaanderen schaart zich achter die uitspraak, maar blijft kritisch over de huidige aanpak. "We blijven te veel aanmodderen", zegt CEO Matthias De Caluwe. De Caluwe wil gaan voor de korte pijn. "Eén tot drie weken strikte lockdown, om daarna gradueel en op een duurzame manier te heropenen met de nodige maatregelen", zo stelt hij voor. "Als één ploeg van elf miljoen moeten we gaan voor een zomer waarin we terug normaal kunnen genieten." Horeca Vlaanderen is alvast in overleg met experten om zich voor te bereiden op heropening. Samen bespreken ze nieuwe wetenschappelijke inzichten over de veiligheid van samenkomen in binnenruimtes zonder het dragen van een mondmasker. Goede verluchting is daarbij essentieel. De sectororganisatie benadrukt echter dat een heropening onder voorwaarden, zoals na de eerste lockdown, gepaard moet gaan met extra steunmaatregelen van de overheid. "Hoe langer gesloten, hoe groter de noden. Zowel nu als bij heropstart", zo verduidelijkt De Caluwe. (Belga)