Wie zijn energiefactuur niet of niet tijdig betaalt, wordt door de leverancier na verloop van tijd gedumpt en verhuist naar de distributienetbeheerder die als een sociaal vangnet optreedt. Eens de betalingsachterstand weggewerkt is, kan de klant weer een commerciële marktleverancier zoeken. Maar uit een doorlichting van het Vlaams Energieagentschap (VEA) en energiewaakhond VREG blijkt dat leveranciers bij een contractwissel informatie in handen krijgen waaruit ze kunnen afleiden dat hun nieuwe klant ooit een beroep heeft moeten doen op een sociale netbeheerder. Vaak wordt zo'n klant geweigerd.

"Wij hebben geen bewijzen of cijfers", zegt VREG-topman André Pictoel in De Standaard. "Het fenomeen valt moeilijk in kaart te brengen, maar het bestáát. Ondanks afspraken met de sector om dit niet te doen."

Van den Bossche gaat leveranciers wettelijk verbieden een klant af te wijzen omdat hij ooit bij een netbeheerder zat. Ook een vermoeden dat men niet in staat is te betalen of een onderzoek naar de kredietwaardigheid mag geen argument zijn. Leveranciers zullen niet langer kunnen zien of een klant ooit betalingsproblemen had. (Belga/TE)

Wie zijn energiefactuur niet of niet tijdig betaalt, wordt door de leverancier na verloop van tijd gedumpt en verhuist naar de distributienetbeheerder die als een sociaal vangnet optreedt. Eens de betalingsachterstand weggewerkt is, kan de klant weer een commerciële marktleverancier zoeken. Maar uit een doorlichting van het Vlaams Energieagentschap (VEA) en energiewaakhond VREG blijkt dat leveranciers bij een contractwissel informatie in handen krijgen waaruit ze kunnen afleiden dat hun nieuwe klant ooit een beroep heeft moeten doen op een sociale netbeheerder. Vaak wordt zo'n klant geweigerd. "Wij hebben geen bewijzen of cijfers", zegt VREG-topman André Pictoel in De Standaard. "Het fenomeen valt moeilijk in kaart te brengen, maar het bestáát. Ondanks afspraken met de sector om dit niet te doen." Van den Bossche gaat leveranciers wettelijk verbieden een klant af te wijzen omdat hij ooit bij een netbeheerder zat. Ook een vermoeden dat men niet in staat is te betalen of een onderzoek naar de kredietwaardigheid mag geen argument zijn. Leveranciers zullen niet langer kunnen zien of een klant ooit betalingsproblemen had. (Belga/TE)