"Een nieuwsanker met een hoofddoek kan niet en komt er ook niet". Met die boodschap namens de Vlaamse regering moest Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A) nieuwe kritiek rond een uitspraak van mediaminister Ingrid Lieten sussen.

In een kranteninterview had minister Lieten laten verstaan dat zijzelf geen bezwaar zou hebben tegen een VRT-journaalanker met een hoofddoek. De openbare omroep wees er meteen op dat zoiets strijdig zou zijn met het VRT-redactiestatuut dat voorziet in neutraliteit en objectiviteit. Nieuwankers mogen bijgevolg geen standpunten innemen op religieus of politiek vlak.

Kritiek van oppositie en meerderheid

In het Vlaams parlement schaarde enkel Groen zich openlijk achter de woorden van minister Lieten. Voor de rest werd de SP.A-politica op de korrel genomen. Niet alleen de oppositie hekelde het "zoveelste incident op rij" (Open VLD'er Bart Tommelein), maar ook coalitiepartners CD&V en N-VA toonden zich kritisch. Zo noemde Wilfried Vandaele (N-VA) de uitspraak van Lieten "merkwaardig" en "een probleem". CD&V'er Veli Yüksel riep Lieten op om zich in de toekomst te hoeden voor "controversiële en niet-gefundeerde uitspraken".

Lieten in Japan

Omdat minister Lieten deelneemt aan een prinselijke missie in Japan, moest collega-minister Van den Bossche de kastanjes uit het vuur halen. Zij benadrukte dat minister Lieten enkel had gezegd dat zijzelf "geen aanstoot zou nemen aan een nieuwsanker met een hoofddoek".

Van den Bossche: 'Nieuwsanker met hoofddoek komt er niet'

"Het is haar recht om daar geen aanstoot aan te nemen", aldus Van den Bossche. Maar volgens Van den Bossche hebben noch Lieten, noch de Vlaamse
regering plannen om het mediadecreet of het VRT-redactiestatuut aan te passen. "Een nieuwsanker met een hoofddoek kan niet en komt er niet", aldus Van den Bossche. (Belga/SD)


"Een nieuwsanker met een hoofddoek kan niet en komt er ook niet". Met die boodschap namens de Vlaamse regering moest Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A) nieuwe kritiek rond een uitspraak van mediaminister Ingrid Lieten sussen. In een kranteninterview had minister Lieten laten verstaan dat zijzelf geen bezwaar zou hebben tegen een VRT-journaalanker met een hoofddoek. De openbare omroep wees er meteen op dat zoiets strijdig zou zijn met het VRT-redactiestatuut dat voorziet in neutraliteit en objectiviteit. Nieuwankers mogen bijgevolg geen standpunten innemen op religieus of politiek vlak. Kritiek van oppositie en meerderheidIn het Vlaams parlement schaarde enkel Groen zich openlijk achter de woorden van minister Lieten. Voor de rest werd de SP.A-politica op de korrel genomen. Niet alleen de oppositie hekelde het "zoveelste incident op rij" (Open VLD'er Bart Tommelein), maar ook coalitiepartners CD&V en N-VA toonden zich kritisch. Zo noemde Wilfried Vandaele (N-VA) de uitspraak van Lieten "merkwaardig" en "een probleem". CD&V'er Veli Yüksel riep Lieten op om zich in de toekomst te hoeden voor "controversiële en niet-gefundeerde uitspraken". Lieten in JapanOmdat minister Lieten deelneemt aan een prinselijke missie in Japan, moest collega-minister Van den Bossche de kastanjes uit het vuur halen. Zij benadrukte dat minister Lieten enkel had gezegd dat zijzelf "geen aanstoot zou nemen aan een nieuwsanker met een hoofddoek". Van den Bossche: 'Nieuwsanker met hoofddoek komt er niet'"Het is haar recht om daar geen aanstoot aan te nemen", aldus Van den Bossche. Maar volgens Van den Bossche hebben noch Lieten, noch de Vlaamse regering plannen om het mediadecreet of het VRT-redactiestatuut aan te passen. "Een nieuwsanker met een hoofddoek kan niet en komt er niet", aldus Van den Bossche. (Belga/SD)