Van den Bossche neemt fraudeurs en belastingontwijkers onder vuur

© belga

In haar 1 mei-toespraak heeft het Gentse sp.a-kopstuk Freya Van den Bossche voor ‘eerlijke’ belastingen gepleit.

In haar 1 mei-toespraak heeft het Gentse sp.a-kopstuk Freya Van den Bossche voor ‘eerlijke’ belastingen gepleit.

Van den Bossche lanceerde tijdens haar toespraak een oproep aan de werkgevers die de lasten op arbeid te hoog vinden. “Wij begrijpen u,” zei ze, “want u betaalt net als wij de belastingen van zij die ze niet betalen – de belastingen die fraudeurs niet betalen, de belastingen die multinationals te weinig betalen en de prijs van
beursspeculatie.” Wordt het niet stilaan tijd dat u in dit debat iets meer aan onze kant komt staan?” luidt het verzoek van Van den Bossche.

‘Eerlijke belastingen’

Van den Bossche wil ‘eerlijke’ belastingen met ‘minder lasten op arbeid maar wel lasten voor wie weinig of zelfs niets bijdraagt’. Ze viseert daarmee ‘de grote speculanten, de multinationals met louter papieren winsten en vooral de fraudeurs en de belastingontwijkers. “Uw tijd van gratis is voorbij,” voegde ze eraan toe. Vlaams minister Van den Bossche berekende dat de ‘massale fraude’ elk Belgisch gezin 6.000 euro per jaar kost.

Net als John Crombez haalde ze in haar toespraak uit naar Belfius voorzitter Alfred Bouckaert, die de afgelopen week felle kritiek had op de taks op financiële transacties waar de federale regering in Europees verband mee aan sleutelt.

Crombez

In zijn 1 mei-toespraak in Oostende verwees staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez naar de plannen voor de invoering van de Tobintaks en de kritiek daarop van Belfius-voorzitter Alfred Bouckaert.

Bouckaert liet eerder verstaan dat de invoering van de Tobintaks het herstel van Belfius kan belemmeren. Die kritiek ligt bij Crombez zwaar op de maag: “Dus het grote probleem na vijf jaar bankencrisis is dat het rendement van de bank het een beetje moeilijk zal krijgen. Maar wat vindt de voorzitter van de staatsbank van mensen die nog moeilijk rondkomen of van het rendement van mensen die in het zuiden van Europa geen geld meer hebben voor eten? Hoe durft hij zeggen dat het rendement van de bank in de moeilijkheden komt?”.

Crombez pleitte in zijn toespraak er nog voor voor om niet alleen inkomen uit arbeid te belasten, maar ook meer het inkomen uit kapitaal. “Zorg ervoor dat niet alleen het loonbriefje bekend is bij de fiscus, maar ook het couponbriefje”. “Een inkomen is een inkomen,” aldus de staatssecretaris voor Fraudebestrijding.

Crombez deed tot slot nog een oproep voor meer verdraagzaamheid. Hij verwees daarbij onder meer naar het recente protest tegen de Antwerpse Sinksenfoor en de Gentse Feesten.

Lieten

De sp.a gaat binnen de Vlaamse regering de hervorming van het secundair onderwijs voluit verdedigen. Zo luidt de boodschap van sp.a-viceminister-president Ingrid Lieten. In haar 1 mei-toespraak maakte Lieten duidelijk dat ze niet wil dat de overheid bespaart op kinderen en jongeren. Dat betekent dat de strijd tegen armoede en jeugdwerkloosheid wordt opgedreven.

“Wij hebben die hervorming (van het secundair onderwijs) nodig om de ongelijkheid in onze samenleving weg te werken, om de leerkrachten de kans te geven nog beter te investeren in de talenten van onze jongeren, om onze bedrijven uitzicht te geven op opgeleide werknemers, maar vooral om onze jonge mensen fierheid te geven en geloof in hun eigen talenten en hun eigen toekomst”, zei Lieten.

Lieten waarschuwde ook voor een overdreven besparingsdrift bij de overheid: “Wij denken niet dat een overheid die zich kapot saneert, jobs gaat creëren. Wij denken niet dat de vrije markt alleen voor nieuw jobs gaat zorgen. Wij zijn ervan overtuigd dat alle overheden moeten samenwerken om gezinnen en bedrijven vertrouwen te geven”. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content