Anneleen Van Bossuyt, die voor N-VA sinds 2015 in het Europees Parlement zetelt, wordt voorzitter van de commissie Interne markt en Consumentenbescherming (IMCO) van het Europarlement. Daarmee krijgt Van Bossuyt meteen een belangrijke positie in de brexit-onderhandelingen toegewezen, want de Europese interne markt wordt een van de heetste hangijzers bij de boedelscheiding tussen Europa en de Britten. 'De grote vraag is: komt er een zachte of een harde brexit? Dat zal ervan afhangen of de Britten binnen of buiten de interne markt blijven,' klinkt het bij N-VA.

Als commissievoorzitter zal Van Bossuyt nauw samenwerken met Europees brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt (Open Vld), en daarbij wil ze een 'Vlaamse stem' laten horen. 'Het Verenigd Koninkrijk is onze vierde belangrijkste handelspartner. We hebben dus nood aan een evenwichtige brexit-deal, die de betrokken jobs zoveel mogelijk in Vlaanderen houdt.'

De benoeming is op zich geen verrassing, want de stoel was vacant sinds voormalig voorzitter Vicky Ford verkozen raakte in het Briste Lagerhuis. Vorige week werd Van Bossuyt al voorgedragen, en de benoeming zelf werd gezien als een formaliteit.

Anneleen Van Bossuyt, die voor N-VA sinds 2015 in het Europees Parlement zetelt, wordt voorzitter van de commissie Interne markt en Consumentenbescherming (IMCO) van het Europarlement. Daarmee krijgt Van Bossuyt meteen een belangrijke positie in de brexit-onderhandelingen toegewezen, want de Europese interne markt wordt een van de heetste hangijzers bij de boedelscheiding tussen Europa en de Britten. 'De grote vraag is: komt er een zachte of een harde brexit? Dat zal ervan afhangen of de Britten binnen of buiten de interne markt blijven,' klinkt het bij N-VA.Als commissievoorzitter zal Van Bossuyt nauw samenwerken met Europees brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt (Open Vld), en daarbij wil ze een 'Vlaamse stem' laten horen. 'Het Verenigd Koninkrijk is onze vierde belangrijkste handelspartner. We hebben dus nood aan een evenwichtige brexit-deal, die de betrokken jobs zoveel mogelijk in Vlaanderen houdt.' De benoeming is op zich geen verrassing, want de stoel was vacant sinds voormalig voorzitter Vicky Ford verkozen raakte in het Briste Lagerhuis. Vorige week werd Van Bossuyt al voorgedragen, en de benoeming zelf werd gezien als een formaliteit.