Sinds de verhoging van het dreigingsniveau in ons land regent het bommeldingen - er gaat bijna geen dag meer voorbij zonder. Alle bommeldingen bleken - voor zover we weten - gelukkig vals alarm. Het toont enerzijds aan hoe strak de zenuwen gespannen staan, maar het is natuurlijk ook best mogelijk dat er flauwe grappenmakers aan het werk zijn geweest.

Een bommelding zet een heel apparaat in gang en dat kost veel geld, benadrukte Jan Jambon op Radio 1. 'Ik zou flauwe grappenmakers er willen op wijzen dat op valse bommeldingen gigantische straffen staan. We gaan vastberaden die mensen opsporen en ook bestraffen. Die straffen kunnen gaan tot twee jaar gevangenis. Ik roep mensen die flauwe grappen willen uithalen, op om twee keer na te denken en respect te tonen voor de samenleving.'

Werkstraffen

Erevrederechter en justitiewatcher Jan Nolf bevestigt dat artikel 328 van het strafwetboek straffen voorziet van minimum drie maand tot maximum twee jaar gevangenis, eventueel voorwaardelijk, en een geldboete van 50 tot 300 euro.

'In geval van verzachtende omstandigheden worden in de praktijk ook soms enkel werkstraffen gegeven', zegt hij.

Misdadig opzet

Nolf nuanceert wel dat er sprake van 'misdadig opzet' moet zijn. 'Veel burgers en ook de veiligheidsdiensten zijn in deze tijden hypergevoelig. Het is dan ook enigszins normaal dat er meer alarm wordt geslagen, zonder dat het nodig bleek. Maar als je ter goeder trouw handelt, is de voorwaarde van 'misdadig opzet' niet voorhanden en zal het parket niet vervolgen, of zou in elk geval vrijspraak volgen.

Burgerlijk

'Wel kunnen schadelijders (vervoermaatschappijen, maar ook de kruidenier om de hoek...) nog op eigen houtje naar de burgerlijke rechter stappen als zij zich geen burgerlijke partij kunnen stellen voor de strafrechter', verduidelijkt Nolf.

'Echter moet in dat geval een burgerlijke 'fout' bewezen worden, met andere woorden een lichtzinnigheid die de oorzaak zou zijn van de schade. Ook de respons van de politie moet in dat geval bekeken worden, want de schade door tijdelijk oponthoud of sluiting kan ook te wijten zijn aan een disproportionele reactie van de politiediensten zelf op een melding van een overdreven paniekreactie. De burgerlijke rechter zou in dat geval uiteraard ook oog hebben voor de sfeer van onveiligheid die dezer dagen geschapen wordt door de terreurdreiging en het publiek debat daarrond.'

Er zijn tot dusver geen gevallen bekend van louter burgerlijke procedures bij 'klassering zonder gevolg' van een dergelijk strafdossier, voegt Nolf er nog aan toe.

Veiligheidsraad

Nog op Radio 1 kondigde Jambon aan dat de nieuwe Nationale Veiligheidsraad maandag voor het eerst samenkomt. De raad wordt voorgezeten door de eerste minister en bestaat verder uit alle vicepremiers en de ministers van Defensie en Justitie, zegt hij. Het gaat naast Jambon zelf dus om Charles Michel (MR), Kris Peeters (CD&V), Alexander De Croo (Open VLD), Steven Vandeput (N-VA) en Koen Geens (CD&V).

'De raad telt twee niveaus,' verduidelijkt Jambon, 'een politiek niveau en een niveau dat de veiligheidsdiensten (staatsveiligheid, OCAD, enz.) bundelt, het operationele niveau. Het is enorm belangrijk dat die twee goed op elkaar afgestemd zijn.'

Volgende week bekijkt de raad meteen ook het dreigingsniveau voor België, en of terreurniveau 3 gehandhaafd moet blijven.

Sinds de verhoging van het dreigingsniveau in ons land regent het bommeldingen - er gaat bijna geen dag meer voorbij zonder. Alle bommeldingen bleken - voor zover we weten - gelukkig vals alarm. Het toont enerzijds aan hoe strak de zenuwen gespannen staan, maar het is natuurlijk ook best mogelijk dat er flauwe grappenmakers aan het werk zijn geweest.Een bommelding zet een heel apparaat in gang en dat kost veel geld, benadrukte Jan Jambon op Radio 1. 'Ik zou flauwe grappenmakers er willen op wijzen dat op valse bommeldingen gigantische straffen staan. We gaan vastberaden die mensen opsporen en ook bestraffen. Die straffen kunnen gaan tot twee jaar gevangenis. Ik roep mensen die flauwe grappen willen uithalen, op om twee keer na te denken en respect te tonen voor de samenleving.'Erevrederechter en justitiewatcher Jan Nolf bevestigt dat artikel 328 van het strafwetboek straffen voorziet van minimum drie maand tot maximum twee jaar gevangenis, eventueel voorwaardelijk, en een geldboete van 50 tot 300 euro. 'In geval van verzachtende omstandigheden worden in de praktijk ook soms enkel werkstraffen gegeven', zegt hij. Nolf nuanceert wel dat er sprake van 'misdadig opzet' moet zijn. 'Veel burgers en ook de veiligheidsdiensten zijn in deze tijden hypergevoelig. Het is dan ook enigszins normaal dat er meer alarm wordt geslagen, zonder dat het nodig bleek. Maar als je ter goeder trouw handelt, is de voorwaarde van 'misdadig opzet' niet voorhanden en zal het parket niet vervolgen, of zou in elk geval vrijspraak volgen.Nog op Radio 1 kondigde Jambon aan dat de nieuwe Nationale Veiligheidsraad maandag voor het eerst samenkomt. De raad wordt voorgezeten door de eerste minister en bestaat verder uit alle vicepremiers en de ministers van Defensie en Justitie, zegt hij. Het gaat naast Jambon zelf dus om Charles Michel (MR), Kris Peeters (CD&V), Alexander De Croo (Open VLD), Steven Vandeput (N-VA) en Koen Geens (CD&V).'De raad telt twee niveaus,' verduidelijkt Jambon, 'een politiek niveau en een niveau dat de veiligheidsdiensten (staatsveiligheid, OCAD, enz.) bundelt, het operationele niveau. Het is enorm belangrijk dat die twee goed op elkaar afgestemd zijn.' Volgende week bekijkt de raad meteen ook het dreigingsniveau voor België, en of terreurniveau 3 gehandhaafd moet blijven.