Vakken meenemen naar een volgend jaar schaadt de slaagkansen niet, zolang het er niet te veel zijn. Dat stelde de Katholieke Hogeschool Leuven (KHL) vast, zo bericht De Standaard.

Studenten hoeven niet langer voor alle vakken te slagen, maar slepen die gewoon mee naar volgende jaren. De KHL ging bij haar eerste- en tweedejaars professionele bachelor van het departement Economisch Hoger Onderwijs (Echo) na of dat hun slaagkansen hypothekeerde. De resultaten van 2008, 2009 en 2010 van een 300-tal studenten werden daarvoor onder de loep genomen.

Geen verband tussen omvang studiepakket en slaagkansen

De KHL ontdekte dat er geen verband was tussen de omvang van het studiepakket en de slaagkansen. Wel bleek dat wie minder dan de helft van zijn studiepunten (30 van de 60) van zijn eerste jaar binnenhaalde, best niet te veel vakken opnam van het tweede jaar.

Ook ging de KHL na of het nodig is voor het ene vak te slagen om een ander dat erop aansluit te kunnen beginnen, in het jargon 'volgtijdelijkheid' genoemd. 'Wij hanteren dergelijke volgtijdelijkheid niet aan de KHL maar onze docenten vragen ernaar', zegt studieadviseur Christel De Lange. 'Ons buikgevoel zei dat je het vervolgvak niet aankunt zonder het andere achter de rug te hebben. Wel, er bleken evenveel studenten te slagen als niet.' (Belga/SD)

Studenten hoeven niet langer voor alle vakken te slagen, maar slepen die gewoon mee naar volgende jaren. De KHL ging bij haar eerste- en tweedejaars professionele bachelor van het departement Economisch Hoger Onderwijs (Echo) na of dat hun slaagkansen hypothekeerde. De resultaten van 2008, 2009 en 2010 van een 300-tal studenten werden daarvoor onder de loep genomen. De KHL ontdekte dat er geen verband was tussen de omvang van het studiepakket en de slaagkansen. Wel bleek dat wie minder dan de helft van zijn studiepunten (30 van de 60) van zijn eerste jaar binnenhaalde, best niet te veel vakken opnam van het tweede jaar. Ook ging de KHL na of het nodig is voor het ene vak te slagen om een ander dat erop aansluit te kunnen beginnen, in het jargon 'volgtijdelijkheid' genoemd. 'Wij hanteren dergelijke volgtijdelijkheid niet aan de KHL maar onze docenten vragen ernaar', zegt studieadviseur Christel De Lange. 'Ons buikgevoel zei dat je het vervolgvak niet aankunt zonder het andere achter de rug te hebben. Wel, er bleken evenveel studenten te slagen als niet.' (Belga/SD)