"In België zijn de fundamentele vakbondsrechten gegarandeerd, desondanks zijn er enkele bezorgdheden", luidt de conclusie over ons land in het jaarlijkse IVV-rapport.

Loonsancties
Voor ons land kaart de internationale vakbond verschillende gebeurtenissen aan, bijvoorbeeld het invoeren van illegale loonsancties bij ArcelorMittal Gent na prikacties in september 2011. Andere situaties: de intentie tot verbod op een stakingspost aan een Ukkelse school in april en de poging van de Henegouwse gouverneur om bijna de helft van het personeel bij chemiebedrijf Ineos in Feluy op te vorderen.

Ook is er sprake van verschillende gewelddaden tegen stakers. In Brugge verwondde een buschauffeur twee militanten. Bij een algemene staking in maart in de industriezone van Houdeng raakten twee mensen gewond toen een vrachtwagenchauffeur poogde zich toch een toegang te verschaffen.

Laster
Het IVV stipt ook "antisyndicale strategieën ten opzichte van de sociale verkiezingen" aan. Daarbij wordt verwezen naar persartikelen waarin de mogelijkheid vermeld wordt om werknemers voor januari 2012 te ontslaan om zo sociale verkiezingen te vermijden of te hoge ontslagvergoedingen voor vakbondsleden tegen te gaan.

De actie www.wijstakenniet.be van de ondernemersorganisatie Unizo tegen de oproep tot algemene staking begin dit jaar, bestempelt het IVV als lasterlijk. (Belga/TV)

"In België zijn de fundamentele vakbondsrechten gegarandeerd, desondanks zijn er enkele bezorgdheden", luidt de conclusie over ons land in het jaarlijkse IVV-rapport.Loonsancties Voor ons land kaart de internationale vakbond verschillende gebeurtenissen aan, bijvoorbeeld het invoeren van illegale loonsancties bij ArcelorMittal Gent na prikacties in september 2011. Andere situaties: de intentie tot verbod op een stakingspost aan een Ukkelse school in april en de poging van de Henegouwse gouverneur om bijna de helft van het personeel bij chemiebedrijf Ineos in Feluy op te vorderen. Ook is er sprake van verschillende gewelddaden tegen stakers. In Brugge verwondde een buschauffeur twee militanten. Bij een algemene staking in maart in de industriezone van Houdeng raakten twee mensen gewond toen een vrachtwagenchauffeur poogde zich toch een toegang te verschaffen.Laster Het IVV stipt ook "antisyndicale strategieën ten opzichte van de sociale verkiezingen" aan. Daarbij wordt verwezen naar persartikelen waarin de mogelijkheid vermeld wordt om werknemers voor januari 2012 te ontslaan om zo sociale verkiezingen te vermijden of te hoge ontslagvergoedingen voor vakbondsleden tegen te gaan. De actie www.wijstakenniet.be van de ondernemersorganisatie Unizo tegen de oproep tot algemene staking begin dit jaar, bestempelt het IVV als lasterlijk. (Belga/TV)