Vakbondsprotest Fedasil: Agentschap werft 130 nieuwe bijkomende medewerkers aan

© Belga

Fedasil werft zo snel mogelijk 130 nieuwe medewerkers aan. Vanmorgen had de christelijke vakbond actie gevoerd tegen de hoge werkdruk bij het agentschap.

Fedasil werft zo snel mogelijk 130 bijkomende medewerkers aan”, zegt Mieke Candaele, directeur communicatie van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Ze reageert daarmee op de vabondsactie van het ACV bij Fedasil woensdagochtend.

“We zijn ons bewust van de hoge werkdruk op ons personeel en de moeilijke werkomstandigheden”, zegt Mieke Candaele. “Daarom ook willen we zo snel mogelijk 130 nieuwe mensen in dienst nemen. Natuurlijk vraagt de aanwervingsprocedure enige tijd. We kunnen ook niet zomaar om het even wie van de ene dag op de andere in dienst nemen.”

Hoge werkdruk

De christelijke vakbond ACV heeft woensdagmorgen actie gevoerd tegen de hoge werkdruk voor het personeel van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. De vakbondsmensen deelden flesjes water uit aan de asielzoekers, maar ook aan het personeel dat “het niet meer kan bolwerken”.

Net voor 8 uur, wanneer de deuren van de wachtzaal van Dienst Vreemdelingenzaken aan de Antwerpsesteenweg opengingen, stonden ongeveer 300 asielzoekers aan te schuiven. Veel vluchtelingen die net toekwamen uit Irak, Syrië of Somalië, maar ook mensen die een tweede keer kwamen voor een bijkomend interview.

“Al enkele weken krijgen we regelmatig tot 300 asielzoekers over de vloer, terwijl de brandweer onze maximumcapaciteit op 200 heeft vastgelegd”, zegt Luc Jacobs, voorzitter van ACV Openbare Dienst bij Binnenlandse Zaken, die in de wachtzaal werkt. “Maandag en dinsdag hebben we opnieuw mensen moeten weigeren die dan op straat slapen.” In de wachtzaal of ‘de dispatch’ worden de asielzoekers gefouilleerd en ingeschreven. Daarbij geven ze hun vingerafdrukken en laten ze een foto van hun longen nemen voor onderzoek op tuberculose. Op de derde verdieping regelen ambtenaren ondertussen hun voorlopige documenten. “In de wachtzaal staan vier mensen in voor de coördinatie van de inschrijvingen. Dat is veel te weinig”, zegt Jacobs.

De vakbond klaagt er al sinds maanden, lang voor de toename van de vluchtelingenstroom, over dat het personeel in de ‘dispatch’ en in de centra op zijn tandvlees zit. Nu heeft staatssecretaris Francken 31 bijkomende aanwervingen aangekondigd. “Dat is een goed begin, maar nog steeds te weinig”, zegt ACV-secretaris Hilde De Leeuw. Omdat de aanwervingsprocedure via Selor een tijd kan duren, voorziet men ondertussen bij de VDAB in tijdelijke krachten via het Rosetta-plan. Zij kunnen in september beginnen, maar moeten weer weg van zodra hun opleiding is voltooid.

“Bij Selor neemt men contractuelen aan die ook moeten vertrekken, zodra de instroom weer daalt”, aldus nog Luc Jacobs. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content