In Brussel zijn een honderdtal politiemensen aan het werk, terwijl dat er volgens het kader 300 à 330 zouden moeten zijn, zegt Stéphane Deldicque, vakbondssecretaris van ACV Politie.

Moeilijk

De spoorwegpolitie, die de veiligheid handhaaft in de trein- en metrostations, ziet heel wat personeel vertrekken door de moeilijke werkomstandigheden, en er zijn te weinig kandidaten voor de vacatures.

'Het absenteïsme en de arbeidsongeschiktheid liggen hoog', voegt Deldicque eraan toe. 'Er zijn veel gevallen van oververmoeidheid, van burn-out, en het aantal mensen dat individuele ondersteuning nodig heeft, neemt gevoelig toe.'

Middelen

Onlangs werden ook gevallen van zelfmoord(poging) vastgesteld. De vakbonden benadrukken dat deze toestand al langer duurt en op een structureel gebrek aan mensen en middelen bij de federale politie wijst.

'De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), heeft investeringen aangekondigd, die we toejuichen, maar dat neemt tijd. Ondertussen is het nodig de werkomstandigheden te verbeteren', aldus nog de vakbondssecretaris.

De vakbonden zijn gesprekken begonnen met de arbeidsartsen en de politie om te bekijken hoe afwezige politieagenten kunnen worden aangespoord weer aan het werk te gaan.

In Brussel zijn een honderdtal politiemensen aan het werk, terwijl dat er volgens het kader 300 à 330 zouden moeten zijn, zegt Stéphane Deldicque, vakbondssecretaris van ACV Politie.De spoorwegpolitie, die de veiligheid handhaaft in de trein- en metrostations, ziet heel wat personeel vertrekken door de moeilijke werkomstandigheden, en er zijn te weinig kandidaten voor de vacatures. 'Het absenteïsme en de arbeidsongeschiktheid liggen hoog', voegt Deldicque eraan toe. 'Er zijn veel gevallen van oververmoeidheid, van burn-out, en het aantal mensen dat individuele ondersteuning nodig heeft, neemt gevoelig toe.' Onlangs werden ook gevallen van zelfmoord(poging) vastgesteld. De vakbonden benadrukken dat deze toestand al langer duurt en op een structureel gebrek aan mensen en middelen bij de federale politie wijst. 'De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), heeft investeringen aangekondigd, die we toejuichen, maar dat neemt tijd. Ondertussen is het nodig de werkomstandigheden te verbeteren', aldus nog de vakbondssecretaris. De vakbonden zijn gesprekken begonnen met de arbeidsartsen en de politie om te bekijken hoe afwezige politieagenten kunnen worden aangespoord weer aan het werk te gaan.