Het gemeenschappelijk vakbondsfront is er niet over te spreken dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) het Beheerscomité van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) heeft gevraagd zich uit te spreken over de optrekking van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. Op die manier wordt de werking van het pensioencomité - waarin sociaal overleg plaatsvindt - uitgehold, zo klagen de bonden ACV, ABVV en ACLVB in een gemeenschappelijke mededeling aan. De vakbonden kondigen in het persbericht ook acties aan.

Gepasseerd

In het door de regering aangekondigde pensioencomité moeten vertegenwoordigers van de regering, de werkgevers en werknemers praten over de manier waarop de pensioenen moeten hervormd worden. De nota van de commissie-Vandenbroucke zou daarbij als basis moeten dienen, zeggen de bonden. Maar volgens de vakbonden heeft minister Bacquelaine met zijn actie dat pensioencomité gepasseerd.

'De regering heeft de beslissing over het verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 al getrancheerd, terwijl het pensioencomité zelfs nog niet is opgericht. Het is merkwaardig dat het pensioencomité zo gepasseerd wordt', zegt David Vanbellinghen, woordvoerder van ACV.

Acties

'Je zou toch mogen veronderstellen dat het comité het debat zou kunnen aangaan over een van de belangrijkste maatregelen van het pensioenplan.' De vakbonden benadrukken dat in het regeerakkoord nochtans staat dat 'de modaliteiten (van de pensioenhervorming) zullen onderwerp uitmaken van de besprekingen in het pensioencomité.'

Het vakbondsfront kondigt nu in een reactie aan dat 'de nodige acties worden opgezet' om de belangen van de werknemers en gepensioneerden te verdedigen. Wat die acties concreet zullen inhouden, kan nog niet worden meegedeeld. 'Dat moet nog bekeken worden', aldus Vanbellinghen. (Belga/AVE)

Het gemeenschappelijk vakbondsfront is er niet over te spreken dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) het Beheerscomité van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) heeft gevraagd zich uit te spreken over de optrekking van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. Op die manier wordt de werking van het pensioencomité - waarin sociaal overleg plaatsvindt - uitgehold, zo klagen de bonden ACV, ABVV en ACLVB in een gemeenschappelijke mededeling aan. De vakbonden kondigen in het persbericht ook acties aan.In het door de regering aangekondigde pensioencomité moeten vertegenwoordigers van de regering, de werkgevers en werknemers praten over de manier waarop de pensioenen moeten hervormd worden. De nota van de commissie-Vandenbroucke zou daarbij als basis moeten dienen, zeggen de bonden. Maar volgens de vakbonden heeft minister Bacquelaine met zijn actie dat pensioencomité gepasseerd. 'De regering heeft de beslissing over het verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 al getrancheerd, terwijl het pensioencomité zelfs nog niet is opgericht. Het is merkwaardig dat het pensioencomité zo gepasseerd wordt', zegt David Vanbellinghen, woordvoerder van ACV. 'Je zou toch mogen veronderstellen dat het comité het debat zou kunnen aangaan over een van de belangrijkste maatregelen van het pensioenplan.' De vakbonden benadrukken dat in het regeerakkoord nochtans staat dat 'de modaliteiten (van de pensioenhervorming) zullen onderwerp uitmaken van de besprekingen in het pensioencomité.' Het vakbondsfront kondigt nu in een reactie aan dat 'de nodige acties worden opgezet' om de belangen van de werknemers en gepensioneerden te verdedigen. Wat die acties concreet zullen inhouden, kan nog niet worden meegedeeld. 'Dat moet nog bekeken worden', aldus Vanbellinghen. (Belga/AVE)