Via een fiscale constructie streken vakbonden een miljoen euro op aan niet betaalde roerende voorheffing. Het ACV en het ABVV profiteren mee. Dat schrijft De Standaard.

Begin jaren negentig leende een twintigtal vakbonden zowat 25 miljoen euro aan een bvba die aan de Koning Albert II-laan in Brussel het Maison Syndicale Internationale moest bouwen. De initiatiefnemer, International Trade Union Confederation (ITUC), liet uitdrukkelijk notuleren dat alles "administratief en financieel zo voordelig mogelijk moest verlopen".

Stichting

De bvba Maison Syndicale Internationale bracht daarom de aandelen onder bij de Nederlandse besloten vennootschap ITUBI. Via een gelijknamige stichting vermeed ze de betaling van roerende voorheffing op het uitstaande kapitaal. In Nederland worden stichtingen met bepaalde doelstellingen hiervan vrijgesteld.

Volgens een klokkenluider en N-VA-kamerlid Theo Francken gaat het evenwel niet om ontwijking maar om ontduiking. De Nederlandse stichting blijkt immers niet meer te zijn dan een postbusadres. Al het werk, inclusief de betalingen, gebeurt vanuit België.

WinstIn totaal liep de Belgische fiscus over al die jaren zowat een miljoen euro mis. Zowel het ABVV als het ACV profiteerden mee van de constructie, met een winst van tienduizenden euro tot gevolg, luidt het.

Francken overlegt met fiscale specialisten om de syndicaten zo snel mogelijk te kunnen vervolgen. "Ethisch en moreel vind ik hun houding hoogst ongepast", zegt Francken. (Belga/EE)

Via een fiscale constructie streken vakbonden een miljoen euro op aan niet betaalde roerende voorheffing. Het ACV en het ABVV profiteren mee. Dat schrijft De Standaard. Begin jaren negentig leende een twintigtal vakbonden zowat 25 miljoen euro aan een bvba die aan de Koning Albert II-laan in Brussel het Maison Syndicale Internationale moest bouwen. De initiatiefnemer, International Trade Union Confederation (ITUC), liet uitdrukkelijk notuleren dat alles "administratief en financieel zo voordelig mogelijk moest verlopen". Stichting De bvba Maison Syndicale Internationale bracht daarom de aandelen onder bij de Nederlandse besloten vennootschap ITUBI. Via een gelijknamige stichting vermeed ze de betaling van roerende voorheffing op het uitstaande kapitaal. In Nederland worden stichtingen met bepaalde doelstellingen hiervan vrijgesteld. Volgens een klokkenluider en N-VA-kamerlid Theo Francken gaat het evenwel niet om ontwijking maar om ontduiking. De Nederlandse stichting blijkt immers niet meer te zijn dan een postbusadres. Al het werk, inclusief de betalingen, gebeurt vanuit België. WinstIn totaal liep de Belgische fiscus over al die jaren zowat een miljoen euro mis. Zowel het ABVV als het ACV profiteerden mee van de constructie, met een winst van tienduizenden euro tot gevolg, luidt het. Francken overlegt met fiscale specialisten om de syndicaten zo snel mogelijk te kunnen vervolgen. "Ethisch en moreel vind ik hun houding hoogst ongepast", zegt Francken. (Belga/EE)