"Deze beslissing is een reorganisatie en dat moet besproken worden met de vakbonden. We weten immers nog niet wat de concrete gevolgen zijn voor de omroepsters en mogelijk ook ander personeel", luidt het bij de bonden.

De VRT maakte bekend dat de omroepsters die op Eén in beeld programma's aankondigen vanaf volgend tv-seizoen verdwijnen. Die beslissing kwam niet echt aan als een verrassing. "Dat plan was in het verleden ook al eens aangekondigd", zegt Luk Vandenhoeck van de ACOD. Alvorens de pers op de hoogte werd gebracht, kregen de bonden het nieuws dinsdagavond te horen van netmanager Olivier Goris. "Zo'n beslissing betreft het afschaffen van een dienst en dat heeft gevolgen voor het personeel. Dat moet ter sprake komen op het sociaal overleg", zegt Carlos Van Hoeymissen van het ACV. "Dat nieuws viel toch uit de lucht en dat is niet aangenaam", aldus Brigitte Parisis van het VSOA.

Vandenhoeck vraagt zich af of deze beslissing ook aanleiding is om ander personeel, zoals technici of mensen van de make-up, af te danken. "Dat kan voor ons niet door de beugel. We willen dat dit met de vakbonden besproken wordt."

Niet de eerste keer

Het stoort de bonden vooral dat het niet de eerste keer is dat de directie belangrijke beslissingen neemt die gevolgen hebben voor het personeel, zonder dat de bonden geconsulteerd worden. "We blijven erop hameren dat de directie ons raadpleegt over dat soort beslissingen. Vaak komt dat sociaal overleg er wel, maar niet op initiatief van de directie, maar nadat wij er op aangedrongen hebben. We moeten er steeds voor ijveren", legt Van Hoeymissen uit. Hij verwijst onder meer naar het afschaffen van "Vlaanderen Vakantieland" (Eén) en Cobra.be. Het stopzetten van de omroepopdracht is volgens de directie van de openbare omroep een vertrouwelijke beslissing. "Die bespreken we in de eerste plaats tussen werkgever en werknemer. De vakbonden werden meteen na het gesprek ingelicht over de beslissing", luidt het.

Wat de toekomst van de omroepsters betreft, daarover heeft de directie naar eigen zeggen met elk van hen een vertrouwelijk gesprek. "Er is geen impact voor technische of make-upmedewerkers van VRT, zij blijven ingezet binnen de productie van de VRT. Het stopzetten van de omroepsters is een inhoudelijke beslissing in het kader van de nieuwe netstijl van Eén en dus geen besparingsmaatregel", luidt het nog. (Belga/TE)

"Deze beslissing is een reorganisatie en dat moet besproken worden met de vakbonden. We weten immers nog niet wat de concrete gevolgen zijn voor de omroepsters en mogelijk ook ander personeel", luidt het bij de bonden. De VRT maakte bekend dat de omroepsters die op Eén in beeld programma's aankondigen vanaf volgend tv-seizoen verdwijnen. Die beslissing kwam niet echt aan als een verrassing. "Dat plan was in het verleden ook al eens aangekondigd", zegt Luk Vandenhoeck van de ACOD. Alvorens de pers op de hoogte werd gebracht, kregen de bonden het nieuws dinsdagavond te horen van netmanager Olivier Goris. "Zo'n beslissing betreft het afschaffen van een dienst en dat heeft gevolgen voor het personeel. Dat moet ter sprake komen op het sociaal overleg", zegt Carlos Van Hoeymissen van het ACV. "Dat nieuws viel toch uit de lucht en dat is niet aangenaam", aldus Brigitte Parisis van het VSOA. Vandenhoeck vraagt zich af of deze beslissing ook aanleiding is om ander personeel, zoals technici of mensen van de make-up, af te danken. "Dat kan voor ons niet door de beugel. We willen dat dit met de vakbonden besproken wordt." Het stoort de bonden vooral dat het niet de eerste keer is dat de directie belangrijke beslissingen neemt die gevolgen hebben voor het personeel, zonder dat de bonden geconsulteerd worden. "We blijven erop hameren dat de directie ons raadpleegt over dat soort beslissingen. Vaak komt dat sociaal overleg er wel, maar niet op initiatief van de directie, maar nadat wij er op aangedrongen hebben. We moeten er steeds voor ijveren", legt Van Hoeymissen uit. Hij verwijst onder meer naar het afschaffen van "Vlaanderen Vakantieland" (Eén) en Cobra.be. Het stopzetten van de omroepopdracht is volgens de directie van de openbare omroep een vertrouwelijke beslissing. "Die bespreken we in de eerste plaats tussen werkgever en werknemer. De vakbonden werden meteen na het gesprek ingelicht over de beslissing", luidt het. Wat de toekomst van de omroepsters betreft, daarover heeft de directie naar eigen zeggen met elk van hen een vertrouwelijk gesprek. "Er is geen impact voor technische of make-upmedewerkers van VRT, zij blijven ingezet binnen de productie van de VRT. Het stopzetten van de omroepsters is een inhoudelijke beslissing in het kader van de nieuwe netstijl van Eén en dus geen besparingsmaatregel", luidt het nog. (Belga/TE)