Vakbonden kondigen meer acties aan

© Belga

“Als vastberaden vakbond, zeggen we: ‘we gaan door met de strijd'”, aldus Rudy De Leeuw van het ABVV. “De strijd gaat voort, dit is maar het begin.”

Op het Brusselse Muntplein zijn woensdag om 11 uur enkele duizenden leden van de drie grote vakbonden bijeengekomen om neen te zeggen tegen het regeringsbeleid. Het gaat om de eerste stap in het actieplan dat door de bonden in februari was opgesteld. Met de militantenconcentratie wil het gemeenschappelijk vakbondsfront druk zetten op de regering om een taxshift door te voeren en willen de bonden protesteren tegen de indexsprong, besparingen in de overheidssector, afbouw van de sociale zekerheid, blinde bezuinigingen en de beschikbaarheid van oudere werklozen en bruggepensioneerden.

Nieuwe acties in maart

De vakbonden kondigden op de manifestatie ook nieuwe acties aan. “We gaan door met de strijd”, waarschuwde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. “Als vastberaden vakbond, zeggen we: ‘we gaan door met de strijd'”, aldus De Leeuw. “De strijd gaat voort, dit is maar het begin.”

Concreet verzamelt de openbare sector op 19 maart in Brussel voor een manifestatie. Op 29 maart neemt het vakbondsfront deel aan de manifestatie van ‘Hart boven Hard’. De laatste week van maart plannen de vakbonden lokale acties in de verschillende provincies. “Dat kan gaan van petities, manifestaties tot pamflettenacties. Stakingen zijn niet aan de orde”, aldus nationaal ACV-secretaris Mathieu Verjans.

Actie voor de koopkracht

Voor de militantenconcentratie van woensdag van start ging, voerden een tiental leden van de christelijke bediendebond LBC-NVK en hun Franstalige collega’s van het CNE en de ACV-afdeling Brussel-Halle-Vilvoorde ook al actie in de Brusselse Nieuwstraat om de koopkracht te bewaren. De indexsprong ligt de actievoerders op de maag. Die heeft ervoor gezorgd dat de koopkracht van een deel van de loontrekkenden reeds aangetast is, zegt Chris Van Droogenbroeck van het LBC-NVK.

Dit heeft dan weer tot gevolg dat ook de handelaars hun cliënteel zien slinken. Naast de indexsprong worden de handelaars nog getroffen door de vraag om meer flexibiliteit -meer studentenjobs en geopend zijn op zondag. De vakbond noemt dit “ideologische” en onnodige” maatregelen. “De handel is het eerste slachtoffer van deze regering.

Hinder bij openbaar vervoer

Door de acties van de vakbonden heeft het openbaar vervoer woensdag vooral in Charleroi en Luik te kampen met tal van vertragingen. Personeelsleden van de Waalse vervoermaatschappij TEC nemen in Brussel immers deel aan de militantenconcentratie. Het verkeer bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB ondervindt geen problemen. Bij de TEC in Charleroi rijdt 10 procent van de bussen. De metro in Charleroi rijdt met vertragingen. In de regio Luik-Verviers zijn er veel problemen. Bij de TEC Luik-Verviers bijvoorbeeld verloopt 25 procent van alle verkeer met ernstige vertragingen. In Namen en Luxemburg zijn er sporadische vertragingen en in de rest van Henegouwen en Waals-Brabant zijn er nauwelijks problemen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content