Vakbonden hadden zoveel ontslagen niet verwacht bij Het Mediahuis

Simon Demeulemeester

De vakbonden reageren verrast op de 205 banen die zullen sneuvelen bij Het Mediahuis. De CEO van Het Mediahuis noemt het plan ‘nodig om elke titel sterk en levendig te houden’. Volgens Mediaminister Ingrid Lieten is de fusie tussen Corelio en Concentra geen bedreiging maar een noodzaak.

Het toekomstplan van Het Mediahuis dat verregaande synergiën inhoudt tussen Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang Van Limburg en dat 205 banen kost, is nodig om elke krantentitel ‘sterk en levendig’ te houden. Dat heeft Gert Ysebaert, ceo van Het Mediahuis, verklaard na afloop van de bijzondere ondernemingsraad in Antwerpen.

Er gaan meer journalisten dan ooit in Antwerpen werken. We versterken met andere woorden de roots van Gazet Van Antwerpen

Gert Ysebaert, CEO Het Mediahuis

‘De titels moeten ook intenser gaan samenwerken om als groep voorop te kunnen blijven lopen in de digitalisering’, vindt Ysebaert. Dat Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen samen in Antwerpen zullen huizen, betekent volgens Ysebaert niet dat Gazet Van Antwerpen het grootste slachtoffer in het verhaal wordt. ‘Er gaan net meer journalisten dan ooit in Antwerpen werken. We versterken met andere woorden de roots van de krant’, zegt hij.

Waar de 205 voltijdse equivalenten (VTE’s) dan wel voornamelijk verdwijnen, ligt nog niet volledig vast. ‘Dat zal doorheen het hele bedrijf gebeuren, zowel op de commerciële en ondersteunende diensten als op de redacties. Dit plan geeft ons de mogelijkheid om dubbele functies te vermijden’, aldus Ysebaert, die wel al bevestigde dat er 67 jobs zullen sneuvelen op redactioneel niveau.

Ysebaert ontkende met klem dat het huidige plan slechts uitstel van executie zou zijn voor enkele krantentitels. ‘De media staan onder zware druk, maar al bij al staat de krantenmarkt er in Vlaanderen niet zo slecht voor in vergelijking met het buitenland. Het huidige plan is net bedoeld om verdere ontslagen in de toekomst te vermijden.’

Mediahuis kan kwaliteit van de geschreven media ten goede komen

Ingrid Lieten, Vlaams minister van Media

‘De oprichting van Het Mediahuis kan de kwaliteit van de geschreven media ten goede komen.’ Dat heeft Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) gezegd in het Vlaams parlement. Volgens Lieten is de fusie tussen Corelio en Concentra geen bedreiging, maar een noodzaak. ‘Titels als De Tijd en De Morgen zouden eerder al in de problemen zijn gekomen als ze niet in een groter bedrijf waren opgenomen.’

Synergiën tussen de redacties, of het uitwisselen van artikels hoeft volgens de Mediaminister geen probleem te zijn. ‘Het staat de kranten toe om journalistiek het verschil te maken.’

Impact is groter dan verwacht. Er is onrust doorheen heel het bedrijf

Rick Van Reeth, LBC-NVK

‘Dat er een aantal jobs zouden verdwijnen, viel te verwachten, maar met één op vijf is de impact toch een pak groter dan verwacht’, reageert Rik Van Reeth van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK woensdag na de bijzondere ondernemingsraad bij Het Mediahuis. Omdat nog niet helemaal duidelijk is waar de banen sneuvelen, is er volgens Van Reeth momenteel ‘onrust doorheen heel het bedrijf’.

De vakbonden gaan nu het voorgestelde toekomstplan van het Mediahuis analyseren en zich beraden over een eventuele reactie. Van Reeth erkent verder dat ‘er wel iets moest gebeuren, gezien de dalende lezersmarkt’. Of dit plan – met verregaande synergiën tussen de vier krantenredacties – daar de juiste oplossing voor is, is volgens de vakbondssecretaris echter nog maar de vraag. ‘Op een volgende ondernemingsraad gaan we daar dan ook nog bijkomende vragen over stellen, om meer zicht te krijgen op wat dit kan betekenen op de langere termijn.’

Het is een open vraag of dit geen verarming van het medialandschap zal inhouden

Hans Schippers

Ook voor de socialistische bediendenvakbond BBTK is het te verwachten banenverlies van 205 voltijdse equivalenten (VTE’s) bij Het Mediahuis groter dan vooraf verwacht werd. Bovendien zou het eigenlijke aantal personen dat zijn job verliest nog groter kunnen zijn, vreest vakbondssecretaris Hans Schippers.

‘Daarnaast is het een open vraag of dit geen verarming van het medialandschap zal inhouden, ook al vertelt men nu het verhaal dat elke krantentitel zal kunnen focussen op een specifiek deel van de lezersmarkt. Maar dat is iets waar de Raad voor Mededinging zich over buigt’, aldus Schippers.

Net als zijn LBC-NVK-collega wil Schippers zich nog niet uitspreken over eventueel verder banenverlies of het verdwijnen van een of meerdere krantentitels op langere termijn. ‘Volgens het toekomstplan zou dat niet het geval zijn, maar dat plan is natuurlijk geen garantie op succes. De haalbaarheid ervan moeten we nog verder bekijken’, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content