Vakbonden en werkgevers zien vooruitgang in pensioenplan

14/02/12 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

De vakbonden en werkgevers zijn gematigd positief en voorzichtig na het sociaal overleg over de pensioen- en arbeidsmarkthervorming.

De vakbonden zijn gematigd positief over de aangepaste regeringsplannen inzake pensioenen en werk. Na afloop van het overleg met de regering lieten ze verstaan dat er stappen vooruit werden gezet. De werkgevers toonden zich voorzichtiger bij hun vertrek op de Lambermont.

"Het was een positieve gedachtenwisseling. Er is vooruitgang geboekt", verklaarde de secretaris-generaal van de CSC, de Franstalige tak van het AVC, Claude Rolin, die er wel aan toevoegde dat het overleg wordt voortgezet. "Het gaat in de goede richting", vulde ACV'er Marc Leemans aan.

En ook Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB ziet de maatregelen "in de goede richting evolueren".

'Mobilisatie heeft vruchten afgeworpen'

"De mobilisatie heeft vruchten afgeworpen. Dit zijn de eerste resultaten ervan", verklaarde Rolins ABVV-collega Anne Demelenne. "We zijn er nog lang niet, onder meer wat de publieke sector betreft, maar we boeken vooruitgang. We zullen naar aanleiding van de begrotingscontrole zeer waakzaam zijn", waarschuwde ze.

Werkgevers: 'Nog bezorgdheden, maar regering heeft geluisterd'

De werkgevers, die eerder bij monde van Unizotopman Karel Van Eetvelt hadden laten weten dat de aanpassingen aan de pensioenhervorming onevenwichtig zijn, waren voorzichtig na afloop van de twee uur durende vergadering. "We zitten nog met verzuchtingen en bezorgdheden, maar de regering heeft naar ons geluisterd. Er zijn stappen gezet in onze richting", verklaarde gedelegeerd bestuurder van het VBO Rudy Thomaes.

Ook Van Eetvelt toonde zich minder scherp dan bij zijn aankomst, toen hij wat op tafel lag nog "onaanvaardbaar" noemde. In een persbericht laat de ondernemersorganisatie nog verstaan dat de regering beloofde rekening te houden met het feit dat enkele maatregelen niet werkbaar zijn voor kmo's. "We wachten nu de bijgestuurde teksten af", luidt het.

De vertegenwoordigers van de werkgevers beklemtoonden dat sommige maatregelen, onder meer op het vlak van tijdskrediet voor 50-plussers, op het terrein niet toe te passen zijn. (Belga/SD)


Onze partners