De aanwezigheid van bewakers in de wachttorens van de gevangenis van Lantin zou niets veranderd hebben aan de manier waarop de ontsnapping van een gedetineerde vrijdag is verlopen. Zo luidt de reactie van het Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Inrichtingen (DGPI) op vakbondsverklaringen van zaterdag.

Moderne technologie

De functie van de bewakingstorens in de gevangenissen, niet alleen in Lantin, is grotendeels overgenomen door de moderne technologie van de bewakingscamera's, zegt Laurent Sempot, de woordvoerder van het DGPI, zondag. "Met de camera's in Lantin kon de hele ontsnappingsscène perfect gemonitord worden, zowel binnen als buiten de gevangenismuren. De aanwezigheid van mensen in de torens zou niets veranderd hebben aan de situatie."

In theorie voldoende personeel

Volgens Sempot werd de aankomst van de buitenstaanders die de 28-jarige Mohamed El Jabbari hielpen te ontsnappen, volledig op camera vastgelegd. Zodra men via de beelden zag dat die kompanen gemaskerd en gewapend waren, werd er alarm geslagen. "Men heeft via de camera's alles perfect kunnen volgen en men stond voortdurend in contact met de bewakers via walkie-talkie." Nog volgens Sempot is er theoretisch voldoende personeel in Lantin. "Het personeelsbestand is volledig of zo goed als volledig ingevuld. Maar op het terrein is er wel een personeelstekort omdat er veel absenteïsme is."

Vakbondsreactie

Rond de jaarwisseling was er nog een staking in de gevangenis omwille van personeelsproblemen. Er kwam sindsdien - zoals toen was afgesproken - personeel bij. Aan vakbondszijde wees men er zaterdag op dat de bewakingstorens in Lantin zelden bemand zijn. Nochtans zijn de torens "de ogen" van de gevangenis, omdat ze het mogelijk maken tegelijk te zien wat er zich binnen en buiten de omheining afspeelt, stelde een afgevaardigde

van de christelijke vakbond. (Belga)

De aanwezigheid van bewakers in de wachttorens van de gevangenis van Lantin zou niets veranderd hebben aan de manier waarop de ontsnapping van een gedetineerde vrijdag is verlopen. Zo luidt de reactie van het Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Inrichtingen (DGPI) op vakbondsverklaringen van zaterdag. Moderne technologie De functie van de bewakingstorens in de gevangenissen, niet alleen in Lantin, is grotendeels overgenomen door de moderne technologie van de bewakingscamera's, zegt Laurent Sempot, de woordvoerder van het DGPI, zondag. "Met de camera's in Lantin kon de hele ontsnappingsscène perfect gemonitord worden, zowel binnen als buiten de gevangenismuren. De aanwezigheid van mensen in de torens zou niets veranderd hebben aan de situatie." In theorie voldoende personeel Volgens Sempot werd de aankomst van de buitenstaanders die de 28-jarige Mohamed El Jabbari hielpen te ontsnappen, volledig op camera vastgelegd. Zodra men via de beelden zag dat die kompanen gemaskerd en gewapend waren, werd er alarm geslagen. "Men heeft via de camera's alles perfect kunnen volgen en men stond voortdurend in contact met de bewakers via walkie-talkie." Nog volgens Sempot is er theoretisch voldoende personeel in Lantin. "Het personeelsbestand is volledig of zo goed als volledig ingevuld. Maar op het terrein is er wel een personeelstekort omdat er veel absenteïsme is." Vakbondsreactie Rond de jaarwisseling was er nog een staking in de gevangenis omwille van personeelsproblemen. Er kwam sindsdien - zoals toen was afgesproken - personeel bij. Aan vakbondszijde wees men er zaterdag op dat de bewakingstorens in Lantin zelden bemand zijn. Nochtans zijn de torens "de ogen" van de gevangenis, omdat ze het mogelijk maken tegelijk te zien wat er zich binnen en buiten de omheining afspeelt, stelde een afgevaardigde van de christelijke vakbond. (Belga)