Zaterdag wordt het een bijzonder drukke dag op de Europese wegen. Dat komt door het zogenaamde wisselweekend, wanneer veel mensen naar het Zuiden vertrekken, terwijl er veel vakantiegangers huiswaarts keren.

Mobiliteitsorganisatie Touring verwacht voor het vertrek zaterdag topdrukte tot 15 uur. Voor de terugkeer verwacht Touring erg druk verkeer met kleinere files (oranje).

Omstreeks 7.15 uur werden de eerste files geregistreerd in de Franse Rhônevallei. In Duitsland staan er enkele files op snelwegen in Beieren richting Oostenrijk. Er is 2 uur wachttijd in Zwitserland aan de Gothardtunnel. Elders in Europa is er druk, maar vlot verkeer.

Volgens de VAB-Zomerbarometer vertrekt wie vanuit België met de auto naar het Zuiden rijdt het best om 12 uur. In tegenstelling tot wat veel vakantiegangers denken, blijkt heel vroeg of heel laat te vertrekken uiteindelijk niet te lonen.

'Vertrek 's middags'

Toeristen die 's nachts vertrekken, komen 's morgens op de traditionele knelpunten aan. Wie bijvoorbeeld om 2 uur 's nachts vertrekt richting Provence, komt om 9 uur op de A6 en nog later aan de regio rond Lyon en de A7, een as waarop je afgelopen weekend om 8.30 uur al meer dan 45 minuten verloor.

Als je rond de middag vertrekt, bereik je die knelpunten pas 's avonds, als er minder verkeer is. Mensen die een overnachting boeken onderweg, verliezen zelfs meer dan een uur. Dat komt doordat ze vaak op vrijdagavond na het werk vertrekken en dan in de avondspits zitten. Bovendien vertrekken zij ook de tweede ochtend vaak pas na een uitgebreid ontbijt en komen zij opnieuw op de knelpunten aan als de files daar al aan het vormen zijn. Dit is ook de groep die het grootste aantal kilometers aflegt.

Secundaire wegen

Uit de VAB-Zomerbarometer blijkt nog dat 26 procent van de vakantiegangers bij file overweegt om een andere route te nemen via secundaire wegen. 30 procent blijft staan in de file en 30 procent neemt een pauze.

"Je moet voorzichtig zijn met toestellen die een andere route bepalen op basis van de verkeersinformatie. In vele gevallen is het beter om te blijven aanschuiven, dan om honderden kilometers extra te rijden, want ook de lokale wegen slibben snel dicht tijdens rode en zwarte zaterdagen", waarschuwt VAB.

VAB verwacht dit weekend al veel files op de wegen, maar het weekend van 29 juli wordt nog erger. Dan is het in Frankrijk "zwarte zaterdag".

Zaterdag wordt het een bijzonder drukke dag op de Europese wegen. Dat komt door het zogenaamde wisselweekend, wanneer veel mensen naar het Zuiden vertrekken, terwijl er veel vakantiegangers huiswaarts keren.Mobiliteitsorganisatie Touring verwacht voor het vertrek zaterdag topdrukte tot 15 uur. Voor de terugkeer verwacht Touring erg druk verkeer met kleinere files (oranje). Omstreeks 7.15 uur werden de eerste files geregistreerd in de Franse Rhônevallei. In Duitsland staan er enkele files op snelwegen in Beieren richting Oostenrijk. Er is 2 uur wachttijd in Zwitserland aan de Gothardtunnel. Elders in Europa is er druk, maar vlot verkeer.Volgens de VAB-Zomerbarometer vertrekt wie vanuit België met de auto naar het Zuiden rijdt het best om 12 uur. In tegenstelling tot wat veel vakantiegangers denken, blijkt heel vroeg of heel laat te vertrekken uiteindelijk niet te lonen.Toeristen die 's nachts vertrekken, komen 's morgens op de traditionele knelpunten aan. Wie bijvoorbeeld om 2 uur 's nachts vertrekt richting Provence, komt om 9 uur op de A6 en nog later aan de regio rond Lyon en de A7, een as waarop je afgelopen weekend om 8.30 uur al meer dan 45 minuten verloor. Als je rond de middag vertrekt, bereik je die knelpunten pas 's avonds, als er minder verkeer is. Mensen die een overnachting boeken onderweg, verliezen zelfs meer dan een uur. Dat komt doordat ze vaak op vrijdagavond na het werk vertrekken en dan in de avondspits zitten. Bovendien vertrekken zij ook de tweede ochtend vaak pas na een uitgebreid ontbijt en komen zij opnieuw op de knelpunten aan als de files daar al aan het vormen zijn. Dit is ook de groep die het grootste aantal kilometers aflegt. Uit de VAB-Zomerbarometer blijkt nog dat 26 procent van de vakantiegangers bij file overweegt om een andere route te nemen via secundaire wegen. 30 procent blijft staan in de file en 30 procent neemt een pauze. "Je moet voorzichtig zijn met toestellen die een andere route bepalen op basis van de verkeersinformatie. In vele gevallen is het beter om te blijven aanschuiven, dan om honderden kilometers extra te rijden, want ook de lokale wegen slibben snel dicht tijdens rode en zwarte zaterdagen", waarschuwt VAB. VAB verwacht dit weekend al veel files op de wegen, maar het weekend van 29 juli wordt nog erger. Dan is het in Frankrijk "zwarte zaterdag".