Al maanden is federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op zoek naar opvangplaatsen om de vluchtelingencrisis de baas te kunnen. Daarbij wordt ook gekeken naar legerkazernes, leegstaande bankgebouwen of vakantiecentra. Maar volgens De Morgen loopt die oproep van Francken nu een deuk op door Toerisme Vlaanderen, dat onder de bevoegdheid valt van partijgenoot Ben Weyts.

'De minister zit zijn partijgenoot dwars'

Die waarschuwt in een brief dat de erkenning van vakantiecentra en jeugdverblijfcentra wordt opgeschort wanneer zij langer dan drie maanden vluchtelingen opvangen. Bovendien moeten ze in dat geval ook de renovatiesubsidies voor de hele opvangperiode terugbetalen. In de brief staat ook dat het erg belangrijk is dat er plaats blijft voor toeristisch gebruik "zeker in de vakantieperiodes", en dat asielzoekers en toeristen gescheiden moeten blijven.

Volgens woordvoerder Stef Gits doet de brief niet meer dan het wettelijk kader schetsen. "De subsidies vanuit Toerisme Vlaanderen zijn bestemd voor wie toeristische activiteiten uitoefent. Asielzoekers opvangen valt daar niet onder." Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) is de brief symbolisch belangrijk. "De Vlaamse minister zit zijn eigen federale partijgenoot dwars. Is dat dan ons warm en welkom Vlaanderen? De toon in de brief is duidelijk", zegt hij in de krant.

'Enkel regelgeving verduidelijkt'

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) ontkent dat hij toeristische centra wil bestraffen omdat ze hun deuren openstellen voor asielzoekers. Dat zegt hij nadat Toerisme Vlaanderen waarschuwde voor het verliezen van subsidies bij langdurige opvang. Weyts zoekt een oplossing, verzekerde hij woensdag op de VRT-radio.

Minister Weyts spreekt van een "onbedoeld effect van goedbedoelde regelgeving". "Toerisme Vlaanderen heeft enkel de regelgeving verduidelijkt, maar die regelgeving heeft natuurlijk geen rekening gehouden met de noodsituatie die we vandaag kennen, met een groot tekort aan opvang. Ik wil absoluut de toeristische centra niet gaan bestraffen omdat ze hun deuren openzetten voor asielopvang. Daarom bekijk ik met Theo Francken hoe we daar heel pragmatisch een mouw aan kunnen passen."

(Belga/NSK)

Al maanden is federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op zoek naar opvangplaatsen om de vluchtelingencrisis de baas te kunnen. Daarbij wordt ook gekeken naar legerkazernes, leegstaande bankgebouwen of vakantiecentra. Maar volgens De Morgen loopt die oproep van Francken nu een deuk op door Toerisme Vlaanderen, dat onder de bevoegdheid valt van partijgenoot Ben Weyts.'De minister zit zijn partijgenoot dwars'Die waarschuwt in een brief dat de erkenning van vakantiecentra en jeugdverblijfcentra wordt opgeschort wanneer zij langer dan drie maanden vluchtelingen opvangen. Bovendien moeten ze in dat geval ook de renovatiesubsidies voor de hele opvangperiode terugbetalen. In de brief staat ook dat het erg belangrijk is dat er plaats blijft voor toeristisch gebruik "zeker in de vakantieperiodes", en dat asielzoekers en toeristen gescheiden moeten blijven.Volgens woordvoerder Stef Gits doet de brief niet meer dan het wettelijk kader schetsen. "De subsidies vanuit Toerisme Vlaanderen zijn bestemd voor wie toeristische activiteiten uitoefent. Asielzoekers opvangen valt daar niet onder." Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) is de brief symbolisch belangrijk. "De Vlaamse minister zit zijn eigen federale partijgenoot dwars. Is dat dan ons warm en welkom Vlaanderen? De toon in de brief is duidelijk", zegt hij in de krant. 'Enkel regelgeving verduidelijkt'Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) ontkent dat hij toeristische centra wil bestraffen omdat ze hun deuren openstellen voor asielzoekers. Dat zegt hij nadat Toerisme Vlaanderen waarschuwde voor het verliezen van subsidies bij langdurige opvang. Weyts zoekt een oplossing, verzekerde hij woensdag op de VRT-radio. Minister Weyts spreekt van een "onbedoeld effect van goedbedoelde regelgeving". "Toerisme Vlaanderen heeft enkel de regelgeving verduidelijkt, maar die regelgeving heeft natuurlijk geen rekening gehouden met de noodsituatie die we vandaag kennen, met een groot tekort aan opvang. Ik wil absoluut de toeristische centra niet gaan bestraffen omdat ze hun deuren openzetten voor asielopvang. Daarom bekijk ik met Theo Francken hoe we daar heel pragmatisch een mouw aan kunnen passen."(Belga/NSK)