Hoewel er nog steeds zeer veel file staat op de Europese wegen, is het zaterdag minder druk dan verwacht. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Omstreeks 12.30 uur stond in Frankrijk in totaal 601 kilometer file. Daarmee is het filerecord van de 'zwarte zaterdag' van vorig jaar, toen er 985 kilometer stond, ver van geëvenaard. Ook afgelopen zaterdag was het met 688 kilometer file een pak drukker.

Urenlange file

In Frankrijk is het evenwel nog steeds volop aanschuiven in de Rhônevallei richting zuiden op de A7 tussen Lyon en Orange. Daar staan volgens Touring verschillende files, goed voor in totaal 120 kilometer aanschuiven. Ook op de A9 tussen Orange en Spanje is er hinder. Volgens VAB verlies je over het hele traject A7/A9 ongeveer 4 uur en 25 minuten. Bij onze zuiderburen is het daarnaast vooral nog aanschuiven op de A10/A63 Parijs-Bordeaux-Spanje en op de A71/A75 ter hoogte van Clermont-Ferrand. De situatie stabiliseert er wel.

In Duitsland verloopt het verkeer nog moeilijk op de A3 Keulen-Frankfurt-Nürnberg-Passau, de A9 Nürnberg-München en de A8 Karlsruhe-Stuttgart-München-Salzburg. De hinder wordt er nog versterkt door grote wegenwerken die de vertragingen doen oplopen, zegt VAB.

Voorts is het onder meer nog druk aan de Zwitserse Gotthardtunnel, met wachttijden tot anderhalf uur richting zuiden en 2 uur en 15 minuten richting noorden, en de Kawarankentunnel, aan de Oostenrijks-Sloveense grens. Daar verlies je richting het noorden 45 minuten, het zuiden 2 uur. "De filepiek is bereikt rond 13 uur. In de loop van de namiddag gaan de files richting zuiden langzaamaan afnemen", zegt Touring. "Voor de terugkeer zullen de problemen nog toenemen de volgende uren. Op het eind van de namiddag en in de loop van de avond zullen de problemen zich oplossen. Wie nu vertrekt zal weinig fileproblemen kennen."

Belgische wegen

Ook wat ons land en dat van onze noorderburen betreft, wordt er best rekening gehouden met fileverwekkende elementen. Zo start het bouwverlof in het zuiden van Nederland, wat gevolgen heeft voor het verkeer op de Belgische wegen, zijn er wegwerkzaamheden op de E19 Breda-Antwerpen , en blijft het ook zaterdag- zoals de hele week al - aanschuiven op de E40 tussen Aalst en Wetteren richting kust, omdat ook daar nog een week lang gewerkt wordt aan een nieuwe laag asfalt. (Belga/BO)

Hoewel er nog steeds zeer veel file staat op de Europese wegen, is het zaterdag minder druk dan verwacht. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Omstreeks 12.30 uur stond in Frankrijk in totaal 601 kilometer file. Daarmee is het filerecord van de 'zwarte zaterdag' van vorig jaar, toen er 985 kilometer stond, ver van geëvenaard. Ook afgelopen zaterdag was het met 688 kilometer file een pak drukker.In Frankrijk is het evenwel nog steeds volop aanschuiven in de Rhônevallei richting zuiden op de A7 tussen Lyon en Orange. Daar staan volgens Touring verschillende files, goed voor in totaal 120 kilometer aanschuiven. Ook op de A9 tussen Orange en Spanje is er hinder. Volgens VAB verlies je over het hele traject A7/A9 ongeveer 4 uur en 25 minuten. Bij onze zuiderburen is het daarnaast vooral nog aanschuiven op de A10/A63 Parijs-Bordeaux-Spanje en op de A71/A75 ter hoogte van Clermont-Ferrand. De situatie stabiliseert er wel. In Duitsland verloopt het verkeer nog moeilijk op de A3 Keulen-Frankfurt-Nürnberg-Passau, de A9 Nürnberg-München en de A8 Karlsruhe-Stuttgart-München-Salzburg. De hinder wordt er nog versterkt door grote wegenwerken die de vertragingen doen oplopen, zegt VAB. Voorts is het onder meer nog druk aan de Zwitserse Gotthardtunnel, met wachttijden tot anderhalf uur richting zuiden en 2 uur en 15 minuten richting noorden, en de Kawarankentunnel, aan de Oostenrijks-Sloveense grens. Daar verlies je richting het noorden 45 minuten, het zuiden 2 uur. "De filepiek is bereikt rond 13 uur. In de loop van de namiddag gaan de files richting zuiden langzaamaan afnemen", zegt Touring. "Voor de terugkeer zullen de problemen nog toenemen de volgende uren. Op het eind van de namiddag en in de loop van de avond zullen de problemen zich oplossen. Wie nu vertrekt zal weinig fileproblemen kennen."Ook wat ons land en dat van onze noorderburen betreft, wordt er best rekening gehouden met fileverwekkende elementen. Zo start het bouwverlof in het zuiden van Nederland, wat gevolgen heeft voor het verkeer op de Belgische wegen, zijn er wegwerkzaamheden op de E19 Breda-Antwerpen , en blijft het ook zaterdag- zoals de hele week al - aanschuiven op de E40 tussen Aalst en Wetteren richting kust, omdat ook daar nog een week lang gewerkt wordt aan een nieuwe laag asfalt. (Belga/BO)