Met de zonnige dagen in het vooruitzicht roept mobiliteitsclub VAB op om extra waakzaam te zijn voor hoge temperaturen in (geparkeerde) wagens. 'Een auto in de zon, kan echt wel een oven worden", klinkt het.

VAB voerde tijdens een zonnige dag een test uit met identieke wagens in verschillende kleuren. Na een uur in de zon lag de binnentemperatuur 24 procent hoger, na zes uur bedroeg de binnentemperatuur in een zwarte wagen vlot 50 graden, die in een witte auto 46 graden. Volgens VAB warmen wagens met een lichte kleur dus wel degelijk trager op dan auto's met een donkere tint.

Gevaarlijk voor baby's

Toch is de hitte in beide wagens gevaarlijk, en dan vooral voor baby's. "Hun temperatuur loopt sneller op dan bij volwassenen. Bij een lichaamstemperatuur van 39 graden kan oververhitting optreden en 42 graden is dodelijk voor baby's, doordat de hersenen niet meer kunnen functioneren en uitvallen", aldus VAB, die benadrukt dat bijvoorbeeld ook honden hun warmte moeilijker kwijt kunnen.

"Het is niet het gebrek aan zuurstof dat baby's en honden parten speelt, maar wel de opgebouwde warmte. Een raampje open zetten helpt dus niet. Wie een baby of huisdier in een geparkeerde auto ziet moet snel handelen. Vaak is er geen andere oplossing dan een raam inslaan. In een dergelijke situatie is elke minuut kostbaar", aldus VAB. (Belga/AVE)

Met de zonnige dagen in het vooruitzicht roept mobiliteitsclub VAB op om extra waakzaam te zijn voor hoge temperaturen in (geparkeerde) wagens. 'Een auto in de zon, kan echt wel een oven worden", klinkt het. VAB voerde tijdens een zonnige dag een test uit met identieke wagens in verschillende kleuren. Na een uur in de zon lag de binnentemperatuur 24 procent hoger, na zes uur bedroeg de binnentemperatuur in een zwarte wagen vlot 50 graden, die in een witte auto 46 graden. Volgens VAB warmen wagens met een lichte kleur dus wel degelijk trager op dan auto's met een donkere tint. Toch is de hitte in beide wagens gevaarlijk, en dan vooral voor baby's. "Hun temperatuur loopt sneller op dan bij volwassenen. Bij een lichaamstemperatuur van 39 graden kan oververhitting optreden en 42 graden is dodelijk voor baby's, doordat de hersenen niet meer kunnen functioneren en uitvallen", aldus VAB, die benadrukt dat bijvoorbeeld ook honden hun warmte moeilijker kwijt kunnen. "Het is niet het gebrek aan zuurstof dat baby's en honden parten speelt, maar wel de opgebouwde warmte. Een raampje open zetten helpt dus niet. Wie een baby of huisdier in een geparkeerde auto ziet moet snel handelen. Vaak is er geen andere oplossing dan een raam inslaan. In een dergelijke situatie is elke minuut kostbaar", aldus VAB. (Belga/AVE)