De twee organisaties doen hun beklag in Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg, naar aanleiding van de hevige regenval van dit weekend.

De Vlaamse snelwegen 'zijn niet geschikt om de lichten in zo'n omstandigheden simpelweg uit te laten', luidt het. 'Bij extreme regenval zoals afgelopen zaterdag moeten de lichten overal aan', betoogt Danny Smagghe van Touring.

Fluisterasfalt
Dat de Franse en Nederlandse snelwegen al jaren in het duister zijn gehuld 's nachts, vinden de organisaties geen argument. 'In Nederland en Frankrijk gebruiken aannemers (...) fluisterasfalt. Dat mengsel kent een grove steentjesstructuur, waardoor het wegdek holtes heeft. Die holtes vangen bij hevige regenval het overtollige water op', zegt Maarten Matienko van VAB.

Het Vlaamse wegdek echter, bestaat voor 95 procent uit gesloten asfalt. Aangezien dat heel weinig water doorlaat, krijg je bij hevige regenval een spekglad wegdek en opspattend water, vervolgt hij.

Hilde Crevits: 'Licht laten branden op maat'

Minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) zegt dat het Vlaamse lichtplan kan worden bijgestuurd bij heel slecht weer en op vraag van de politie. Het 'licht laten branden op maat, wanneer het nodig is', zegt de minister op de VRT-radio in reactie op de kritiek van VAB en Touring.

Die mogelijkheid staat in het lichtplan, vervolgt ze, maar de maatregel daartoe moet nog uitgewerkt worden. In bepaalde drukke zones bijvoorbeeld, zou die beslissing gemakkelijker moeten genomen kunnen worden. Onder meer de Wegpolitie kan vragen om 's nachts de verlichting op snelwegen toch aan te knippen, maar bij Touring en VAB zijn ze niet overtuigd.

Crevits wees er nog op dat VAB en Touring betrokken partij waren bij de opmaak van het lichtplan. Ook moeten de automobilisten nog wennen aan de nieuwe situatie, omdat de maatregel nog maar sinds 15 juli van kracht is, luidde het. (Belga/SD)

De twee organisaties doen hun beklag in Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg, naar aanleiding van de hevige regenval van dit weekend. De Vlaamse snelwegen 'zijn niet geschikt om de lichten in zo'n omstandigheden simpelweg uit te laten', luidt het. 'Bij extreme regenval zoals afgelopen zaterdag moeten de lichten overal aan', betoogt Danny Smagghe van Touring. Fluisterasfalt Dat de Franse en Nederlandse snelwegen al jaren in het duister zijn gehuld 's nachts, vinden de organisaties geen argument. 'In Nederland en Frankrijk gebruiken aannemers (...) fluisterasfalt. Dat mengsel kent een grove steentjesstructuur, waardoor het wegdek holtes heeft. Die holtes vangen bij hevige regenval het overtollige water op', zegt Maarten Matienko van VAB. Het Vlaamse wegdek echter, bestaat voor 95 procent uit gesloten asfalt. Aangezien dat heel weinig water doorlaat, krijg je bij hevige regenval een spekglad wegdek en opspattend water, vervolgt hij. Hilde Crevits: 'Licht laten branden op maat'Minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) zegt dat het Vlaamse lichtplan kan worden bijgestuurd bij heel slecht weer en op vraag van de politie. Het 'licht laten branden op maat, wanneer het nodig is', zegt de minister op de VRT-radio in reactie op de kritiek van VAB en Touring. Die mogelijkheid staat in het lichtplan, vervolgt ze, maar de maatregel daartoe moet nog uitgewerkt worden. In bepaalde drukke zones bijvoorbeeld, zou die beslissing gemakkelijker moeten genomen kunnen worden. Onder meer de Wegpolitie kan vragen om 's nachts de verlichting op snelwegen toch aan te knippen, maar bij Touring en VAB zijn ze niet overtuigd. Crevits wees er nog op dat VAB en Touring betrokken partij waren bij de opmaak van het lichtplan. Ook moeten de automobilisten nog wennen aan de nieuwe situatie, omdat de maatregel nog maar sinds 15 juli van kracht is, luidde het. (Belga/SD)