De sociale secretariaten in België, die voor tienduizenden bedrijven de maandelijkse loonberekeningen doen en ervoor zorgen dat die lonen aangepast zijn aan de jongste evoluties in de wetgeving, staan voor een huzarenstukje.

Grote problemen

De regering Di Rupo heeft tal van begrotingsmaatregelen goedgekeurd, waarvan de verhoogde belasting op bedrijfswagens het meest in het oogspringt. Volgens SD Worx zijn er nog geen wetteksten, laat staan KB's die ze uitvoeren. De kans dat die er nog tijdig komen om de lonen van januari correct te berekenen is nagenoeg onbestaande. Sommige grote secretariaten voorspellen daarom grote problemen.

"Geen al te beste reputatie"

Het probleem ligt onder meer bij de snelheid waarmee de nieuwe wetteksten worden opgesteld en door het parlement gejaagd. Volgens Jan Boden van SD Worx heeft België op het vlak van de kwaliteit van de wetteksten geen al te beste reputatie. "De snelheid waarmee de teksten nu moeten worden opgesteld, doet mij het ergste vrezen. De kans is dus heel groot dat de interpretatie van de wetten heel onduidelijk zal zijn, dat we met veel vragen blijven zitten die pas na enkele weken worden beantwoord", aldus Boden.

Dan is het waarschijnlijk al februari, misschien zelfs maart. Heel wat loontrekkenden zullen dan een rectificatie krijgen, waarbij ze allicht enkele tientallen tot honderden euro extra moeten afdragen. (Belga/RDM)

De sociale secretariaten in België, die voor tienduizenden bedrijven de maandelijkse loonberekeningen doen en ervoor zorgen dat die lonen aangepast zijn aan de jongste evoluties in de wetgeving, staan voor een huzarenstukje. Grote problemenDe regering Di Rupo heeft tal van begrotingsmaatregelen goedgekeurd, waarvan de verhoogde belasting op bedrijfswagens het meest in het oogspringt. Volgens SD Worx zijn er nog geen wetteksten, laat staan KB's die ze uitvoeren. De kans dat die er nog tijdig komen om de lonen van januari correct te berekenen is nagenoeg onbestaande. Sommige grote secretariaten voorspellen daarom grote problemen."Geen al te beste reputatie"Het probleem ligt onder meer bij de snelheid waarmee de nieuwe wetteksten worden opgesteld en door het parlement gejaagd. Volgens Jan Boden van SD Worx heeft België op het vlak van de kwaliteit van de wetteksten geen al te beste reputatie. "De snelheid waarmee de teksten nu moeten worden opgesteld, doet mij het ergste vrezen. De kans is dus heel groot dat de interpretatie van de wetten heel onduidelijk zal zijn, dat we met veel vragen blijven zitten die pas na enkele weken worden beantwoord", aldus Boden. Dan is het waarschijnlijk al februari, misschien zelfs maart. Heel wat loontrekkenden zullen dan een rectificatie krijgen, waarbij ze allicht enkele tientallen tot honderden euro extra moeten afdragen. (Belga/RDM)